Röportaj

Bir Instagram Fenomeni: Koray ÖZPALAMUTÇU

Röportaj: Canan BOZ

Koray Özpalamutçu’yu Instagram’dan takibe başladım; güzel paylaşımlarından dolayı da hiç bırakmadım. Doğma büyüme İzmirli Koray. 2011 yılında cep telefonuyla fotoğraf çekerek instagramda paylaşmaya başlamış. Cep telefonuyla çektiği fotoğrafların kalitesini arttırmak ve bu işi daha profesyonelleştirmek için araştırma yapmaya başlamış. Ve her profesyonel fotoğrafçı gibi bir makine alma yolunu seçmiş.

Koray, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Üniversiteden sonra 22 yıllık kurumsal iş hayatı deneyimi var. Bu süre içerisinde fotoğraf çekip instagram kullanmaya devam edip takipçilerine daha kaliteli fotoğraflar sunmayı amaçlamış. Instagram’da yaptığı projeler ağırlıklı olmaya başlayınca kurumsal iş hayatını bırakıp yoluna fotoğrafçılık ile devam etmek istemiş.

Instagram Fenomeni Koray ÖZPALAMUTÇU ile röportaj, Canan Boz, Megaplus dergisi 38. sayı
Koray ÖZPALAMUTÇU

Hobin işin olmuş, şanslı insanlardansın…

Evet, açıkçası biraz çekindim aslında, daha erken başlamış olmam gerekiyordu. Instagramın ilk popüler olduğu dönemde bu mecrayı nerdeyse ilk kullanan 100 Türk Instagram hesabı içerisindeyim. Eğer 2013 yılında kurumsal hayatımı sonlandırıp Instagram’a ağırlık vermiş olsaydım şu andaki profilim çok daha farklı ve takipçi sayım daha fazla olurdu. 400.000 takipçim olduğunu gören insanlar bu takipçi sayısına nasıl ulaştığımı soruyorlar. Aslında hiç kolay olmadı. Çok emek verdim açıkçası bunun için.

Profilinde gördüğüm kadarıyla en çok manzara resimleri çekiyorsun. Zaman zaman yolda karşılaştığın ilginç birisi, karakteristik bir yüz gibi fotoğraflar da görüyorum. Sanıyorum favorin manzara fotoğrafları, değil mi?

Takipçilerim manzara fotoğraflarına alıştılar ve ben de manzara fotoğrafı çekmeyi çok seviyorum. Manzara fotoğrafları çekerken farklı türde fotoğraf çekme teknikleri kullanmaya başladım. Farklı fotoğraf işleme ve düzenleme teknikleri ile kendimi geliştirmeye devam ettim. Uzun pozlama tekniği de bunlardan birisi. Bu teknik ile çektiğim fotoğrafların ilgi görmesi sonucunda, uzun pozlama tekniği sırasında kullanılan filtreler ile ilgili bir dünya markası sponsorum oldu. Ayrıca manzara fotoğraflarını bilgisayarda düzenlerken çok keyif alıyorum. Keyif alarak yaptığım bu çekimleri takipçilerimle paylaştıktan sonra onların da beğenmesi beni çok mutlu ediyor. Ancak sadece manzara fotoğrafı çekmiyorum ben..aklına gelebilecek her tür fotoğrafı çekiyorum mesela sahne, event, sokak, portre, hayvan, yemek, ürün, model, moda ve mimari fotoğraflar gibi.

Sık geziyor musun manzara fotoğrafları için?

Geziyorum evet. Çünkü yeni yerleri keşfedip fotoğraflamaktan çok keyif alıyorum. Bu fotoğrafları takipçilerimle paylaşıp onların da gittiğim yerleri görmeleri beni mutlu ediyor. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı fotoğraf projelerine de katılıyorum.

Türkiye dışında hangi ülkelere gittin?

Proje bazında Endonezya ve Hırvatistan’a gittim. Her iki projeden de çok keyif aldım. Endonezya Turizm Bakanlığı tarafından davet edildiğim proje benim için harika bir deneyimdi. 15 gün boyunca proje ekibiyle Endonezya’nın birçok adasını ziyaret ettik. Bu süre içerisinde toplam 12 saat uyuyabildim diyebilirim. Endonezya’da Bromo ve Batur Dağı en çok etkilendiğim yerlerdi. Bromo ve Batur Dağı’nda gün doğumunu çekmek için gece saat 12’de yola çıkarak çok zorlu bir parkuru tırmandık. Bu zorlu parkurların sonunda,  gün doğumunu izleyeceğimiz noktaya vararak beklemeye başladık.  Benim gibi diğer dünya ülkelerinden gelen ve bu olaya şahit olmak isteyen insanların olduğunu görmek harika bir duyguydu. Güneş doğduktan sonra ortaya çıkan manzara tırmanış sırasında yaşadığım tüm zorlukları unutturdu. Endonezya’da ziyaret ettiğimiz adalardan birinde, adanın yerlileri ile birlikte ilk defa keşfettiğimiz şelale ve o şelaleyi fotoğraflayan ilk kişi olmak unutamadığım anlardan bir başkasıdır. Hırvatistan’ın Istria Bölgesi’ne yaptığım ziyaret sırasında da beni etkileyen yerlerin başında Rovinj var. Rovinj’i fotoğraflamaktan büyük keyif aldığımı söyleyebilirim.

Instagram Fenomeni Koray ÖZPALAMUTÇU ile röportaj, Canan Boz, Megaplus dergisi 38. sayı

Güzel anılar biriktirmişsindir eminim. Peki keşke olmasaydı” dediğin bir şey yaşadın mı bu konuda?

Kurumsalda çalışırken hafta sonları fotoğraf çekebiliyordum. Bir hafta sonu Efes’e gittim çekim yapmak için. Bilirsiniz Efes her zaman turistlerle dolu çok kalabalık oluyor. Ben o gün ilk kez Efes’i bu kadar sakin gördüm. Yağmur yeni yağmıştı ve hava tam istediğim şekilde bulutluydu. Fotoğrafta bulut olması bana hep daha fazla derinlik hissi veriyor. O gün yaklaşık 350 tane fotoğraf çektim. Heyecanla eve döndüğüm zaman fotoğraf makinasından kartı çıkartıp bilgisayarıma taktım. Ancak fotoğrafları bilgisayarıma aktarmadan kartı formatlamış ve tüm fotoğrafları silmiştim yanlışlıkla. Farkına vardığımda iş işten geçmişti ve o fotoğrafları ne yaptıysam kurtaramadım. Büyük bir ders oldu bana bu. O günden sonra 4-5 kartla birden dolaşmaya başladım ve fotoğrafları bilgisayara aktarmadan asla kartlara format atmıyorum. Tabi sonraki dönemlerde yine Efes’e gittim ancak hiçbirinde o kadar sakin ve bulutlu olarak yakalayamadım.

İlk kullandığın kamera neydi?

İlk makinem Canon markaydı. 6 yıl kullandıktan sonra Sony Alpha serisi makinaya geçiş yaptım. Aynasız sistem olan bu makina hem hafifliği hem de sensör kalitesi bakımından bana daha çok hitap etti. Halen Sony Alpha makina ve G Master serisi lens kullanıyorum. Çektiğim fotoğraflarda detay konusunda bana istediğimi veriyor bu ekipmanlar şu an.

İlk fotoğrafını hatırlıyor musun?

Elbette hatırlıyorum Iphone 4 ile çekmiştim. Instagram’da halen duruyor o fotoğrafım.

Birlikte çalıştığın ünlüler oldu mu?

Alp Ersönmez ve Birol Giray ile çalışıyorum. İkisi de çok değerli müzisyenler kendi kulvarlarında. Alp Ersönmez ile birlikte SunExpress için proje yapıyoruz. Yaptığımız bu projede yurt dışında yaşayan takipçilerimize Türkiye’de gezdiğimiz bölgelerin güzelliklerini ve özelliklerini tanıtıyoruz. İlk Antalya ile başladık, ardından Kayseri, Kapadokya, İzmir ve çevresi, Teos, Seferihisar, Foça, Bergama ve sonrasında Adana gibi. Ayrıca Alp Ersönmez tarafından Alaçatı’da gerçekleştirilen Sunjazz Çeşme Festivali’nin resmi fotoğrafçısı olarak yer almaktan çok gururluyum.  Birol Giray ile Tuz Gölü’nde Müzik ve doğa konseptine uygun gerçekleştirdiğimiz projede;  bölgenin güzelliklerini Birol Giray’ın seti ile sunduk takipçilerimize. Bu projenin video kaydı Dream TV tarafından yapıldı. Ben de bu projeye çektiğim fotoğraflar ile destek verdim. Kendisiyle yeni bir proje için görüşüyoruz. Bu anlamda aslında içinde bulunduğum projelerde Türkiye’yi hem yurt içinde hem de yurtdışındaki takipçilerim ile paylaşmış ve tanıtmış oluyorum.

Instagram Fenomeni Koray ÖZPALAMUTÇU ile röportaj, Canan Boz, Megaplus dergisi 38. sayı

Fırsatın olsaydı hangi sanatçıyla, hangi sporcuyla ve hangi siyasetçiyle fotoğraf çekimi yapmak isterdin?

Soruna sondan başlayarak yanıt vermek istiyorum. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarını çekebilmeyi çok isterdim. Birçok müzisyeni fotoğrafladım şimdiye kadar ama bundan sonra sırada kim olur onu bilemem. Sporcu olarak Dennis Rodman’ı çekmek isterdim mesela. E sen de bir sporcusun ve tenis oynuyorsun. Belki bir gün seni de çekerim.

Fotoğraf çekerken senin için en çok ne önemli?

Kompozisyon, ışık, renkler ve detaylar çok önemli. Mesela bulutsuz havada fotoğraf çekmekten çok keyif almıyorum. Bu yüzden açık havalarda genelde gece fotoğrafı çekiyorum. Yıldız pozlama ve samanyolu gece çekimlerine vereceğim örnekler olabilir.  Bulutlu havada ve çok ışık olan lokasyonlarda yıldızları ve samanyolunu çekmek nerdeyse mümkün değil. Bazen sokaklarda dolaşarak insanları çekiyorum; değişik kareler çıkabiliyor. Mesela Adana’ya gerçekleştirdiğim son seyahatimde Kalaycılar Çarşısı’nda bir kalaycının fotoğrafını çektim. Kendisinden fotoğrafını çekmek için izin istediğim sırada beni yanına çağırdı. Yaptığı iş ile ilgili kısa bir şiir okudu önce bana. Sonra işini yaparken çektim ben de kendisini. O kısa süre içerisinde aslında bana okuduğu şiir ve verdiği pozuyla bana hayatını özetlemişti.

Biliyorsun Instagramda fotoğraf paylaşımı çok yaygın. Sence doğru fotoğraf paylaşımı nasıl olmalı?

Doğru fotoğraf paylaşımı ama neye göre? Kendi isteğinize göre mi, takipçi kitlenize göre mi? Öncelikle bunun ayrımını yapmak gerekiyor bence. Bazen takipçilerim bana manzara fotoğrafı dışında fotoğraf çekiyor muyum diye soruyor. Elbette çekiyorum diyorum ancak paylaşmıyorum. Ben doğa ve manzara fotoğraflarını çekmekten keyif alıyorum ve paylaşıyorum. Aralarda elbette farklı tarz fotoğraflar paylaştığım da oluyor. Bence herkes çekmekten keyif aldığı şeyleri paylaşıyor zaten bu yönde, herkes için yaptığı doğrudur.  Bol bol fotoğraf çekelim, pratik yapalım hep ve bunlar arasında beğendiklerimizi paylaşmaya devam edelim. Böyle olması her iki taraf içinde daha keyifli olacaktır.

Instagram Fenomeni Koray ÖZPALAMUTÇU ile röportaj, Canan Boz, Megaplus dergisi 38. sayı

Kısa bir hikâye anlatmak istediğini düşünelim, bunu bir fotoğraf ile mi bir video ile mi anlatmayı tercih edersin?

Fotoğraf ile anlatmak isterim. Fotoğraf çekmeyi seviyorum çünkü. Zaman duruyor fotoğrafta o anı donduruyorsunuz. Fotoğraf ile o anı daha çok kilitlemişim gibi hissediyorum. Video bu kapsamda ikinci planda benim için.

Instagram hesabının bu takipçi sayısına ulaşması için geçen süreç nasıldı?

2011 yılından beri kullandığım instagram’da ilk zamanlar popüler sayfa sekmesi vardı. Yani şimdi keşfet sayfası olarak görünen sayfa. Fotoğraf paylaşımını yaptıktan sonra takipçilerin beğeni sayısına göre bu popüler sayfaya çıkma şansı oluyordu. Ve fotoğrafın bu sayfaya çıktığında “fotoğrafın popüler sayfaya çıktı”  şeklinde bildirim geliyordu. Popüler sayfaya çıktıktan sonra 3 saat boyunca orada kalıyordu. Bu durumda o sayfada fotoğrafını gören ve beğenen diğer kullanıcılar tarafından takip edilmeye başlanıyordu hesabın. Böylece her yeni gelen takipçi ile birlikte fotoğrafların beğeni sayısı artıyor ve her yeni paylaştığın fotoğraf daha fazla beğeni alabiliyordu.

İlk popüler sayfaya çıkan fotoğrafımdan sonra paylaştığım ilk fotoğraf popüler olamadı. Tabi üzüldüm buna. Ben de bunun sebebini bulmak için her iki fotoğrafı karşılaştırdım. Farklı ne yapmıştım mesela. Fark, popüler olan fotoğrafta Instagram filtrelerinden birini kullanmam olmuştu. Bir sonraki paylaşımımda yine filtre kullanarak fotoğrafımı popüler sayfaya çıkardım. Ondan sonra olanlar oldu zaten hep popüler sayfaya çıkma isteği 🙂  Popüler sayfaya çıkan fotoğraflarımda gelen bildirimlerin ekran görüntüsünü alıyordum. Bu durum bana başka bir detayı gösterdi. Belli dakika aralıklarında popüler sayfaya çıkabiliyordu fotoğraflar. Mesela her 10 dakikada bir gibi. Böylece dakika aralıklarını ve instagram filtrelerini kullanarak daha çok popüler sayfaya çıkmaya başladım ve takipçi sayım bu şekilde ilerlemeye başladı. Fotoğraflarımdaki renk tonlarından yola çıkarak hangi tonda fotoğrafın daha çok beğeni aldığını da belirledim. Bu şekilde daha fazla beğeni alabilecek ve takipçilerimi etkilenecek renk tonlarında fotoğraflar paylaşmaya devam ettim. Gün içersinde her 3 saatte bir popüler sayfaya çıkmak için fotoğraflar hazırlayıp paylaştım, geceleri ise diğer dünya ülkelerinden takipçi kazanabilmek adına saat farklarına göre alarm kurarak uyanıp fotoğraf paylaşımları yaptım. Instagram hesabım bu şekilde ivme almıştı.

Instagram Fenomeni Koray ÖZPALAMUTÇU ile röportaj, Canan Boz, Megaplus dergisi 38. sayı

Instagram fenomeni olarak sana soruyorum; Instagram fotoğraf paylaşımında çok teşvik edici. Peki, fotoğrafçılığa bir katkısı olduğunu düşünüyor musun?

 Ben zaten instagram sayesinde fotoğraf çekmeye başladım, tabi ki katkısı olduğunu düşünüyorum. Sürekli fotoğraf çekerek kendi renklerimi ve farklı tonlarda fotoğraflar yaratmaya çalışıyorum. Bu süreçlerde hem fotoğraf, hem de düzenleme aşamalarında herkesin kendi yaratıcılığını ön plana çıkartması ve kendini geliştirmesi yönünde katkılarda bulunduğunu düşünüyorum. Fotoğraf çekmekten keyif alan herkesin ileride belki de bu hobiyi, meslekleri haline getirebileceği kanaatindeyim.

Instagramda doğru hashtagleme nasıl olmalı?

Yaptığınız fotoğraf paylaşımının içeriğine uygun hashtag kullanmak önemli. Bu içeriğe göre kullandığınız hashtagler bazen fotoğrafınızın ön plana çıkmasını ve diğer kullanıcılar tarafından keşfedilmesine imkan sağlıyor. Yani selfi çekip bulut diye hashtag kullanmak bence olmaması gereken bir durum. Ama bunu yapan birçok kişi var o da ayrı 🙂 Paylaşıma uygun yerli ve yabancı hashtaglerin doğru olarak belirlenip kullanılması gerekiyor. Ayrıca kullanılan hashtag’lerin, kullanım sayılarını da göz ardı etmemek lazım.

Fotoğraflarınla bir sergi açmayı düşünüyor musun?

Evet bu yönde bir düşüncem var. Ancak manzara fotoğraflarıyla ilgili bir sergi değil bu. Farklı tarzda bir sergi planlıyorum ve bu konuda görüşmeler yapıyorum bir süredir. Görüşmeler neticesinde çekimlere başlayarak en uygun dönem içersinde bu yönde bir sergi açmayı istiyorum.

Samimi söyleşi için çok teşekkür ederim Koray, verdiğin bilgilerin instagram kullanıcıları ve fotoğraf meraklılarına katkıda bulunacağını umuyorum. Yeni serüvenlerini merakla bekliyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu