Güncel

Konak Belediyesi’nden 8 Mart Farkındalık Projesi: KADIN DOĞMAK

Aslı Gündüz, İzmir Konak Belediyesi Meclis Üyesi, Megaplus dergisi 40. Sayı

Aslı Gündüz

Konak Belediyesi Meclis Üyesi

Konak Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Komisyonu Başkanı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, hangi dinden, hangi milletten olursa olsun, bütün dünya kadınlarını birleştiren bir gündür. Her yıl çeşitli ülkelerde kutlanan bu çok özel gün Türkiye’de kadın olmanın zorluklarını da bizlere hatırlatıyor.

Kadın olmanın en büyük zorluğu da maalesef farklı şekilde ve farklı alanlarda görülen şiddet çeşitleridir. Kadının onuruna yönelik her türlü saldırı da şiddettir. 2019’da Türkiye’de, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre 474 kadın öldürüldü. Bu, son 10 yıldaki en yüksek rakam. Yüksek sayıya ulaşan kadın cinayetleri, tecavüz, şiddet ve pedofili vakaları, aydınlık bir geleceğe dair umutlarımızı yok etmek için bizleri zorluyor. Zorluyor ama kadının direnci yine tüm zorluklara rağmen bir umut oluyor içimizde.

Biz kadınlar güçlüyüz, dirençliyiz, sabırlıyız, zekiyiz, çalışkanız, doğurganız. Dünyadaki tüm insanlığı yine bir kadın dünyaya getiriyor ve yine bir kadın eğitiyor. Brigham Young imzalı çok güzel bir söz var; “Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz  bir kuşağı eğitirsiniz.”

Aslında tüm bu kötü olayları düzeltmek eğitim ve sevgiden geçiyor. Biz kadınlarımızın eğitimli olmaya ihtiyacı var. Eğitim, kadınlarımızın vazgeçilmezi ve yetinmezliği olmalı. Eğitimle birlikte kadın, çalışma hayatında da her zaman olmalı, ayrım olmadan her işi yapabilmeli, ekonomik özgürlüğü elinde olmalı kadın kendindeki gücü hissetmeli ve hissettirmelidir.

8 Mart İzmir Farkındalık Projesi: Kadın Olmak, Megaplus Dergisi 40. Sayı

“Kadın Doğmak “projesiyle biz de Konak Belediyesi olarak Dünya Kadınlar Günü’nde kadının karşılaştığı en büyük sorun olan şiddete karşı olduğumuzu göstermek için “Kadın doğmak suç olmasın, Kadın olmak zor olmasın” sloganıyla 16 kadın kamera karşısına geçerek farkındalık yaratmak istedik. Kadını aciz, zavallı, şiddet görmüş halde yapma derken, ağzı kapalı, elleri bağlı şekilde yansıtmayıp tam aksine güçlü ve gözlerde gücünü gösteren bir ifade ile fotoğraflamaya dikkat ettik.Bu gördüğünüz fotoğraflardaki bizlere makyaj uygulandı ama bir gerçek ki hala kadınlarımız öldürülüyor, şiddet görüyor. Bu fotolardaki makyajlar gerçek hayatta var ve sürekli artıyor. Bu gerçeğin toplumla paylaşılması ile buna meyilli olanlara bir mesaj vermek bizlerin toplumsal görevidir.

Bir kadını böyle güçsüzleştirmek ve güçsüz göstermek değil amacımız. Güçlü kadınların dahi hedef olduğu bir ülkede bu farkındalığı ancak bu şekilde yaratabilirdik.

Konuyla ilgili olarak bir kesim “şiddeti şiddetle göstermemeliyiz” derken bir kesim de “bu yaşanan toplumsal bir gerçek ve bizler bu gerçeği görmezden gelemeyiz” diyorlar. Ne şekilde olursa olsun kadınlar seslerini duyurmalı diye düşünüyorum. Bu vahşet mutlaka sona ermelidir. Kadına şiddet son buluncaya kadar haykırmaya devam etmeliyiz. Kadına Şiddet Günü olarak belirlenen farkındalık günü 25 Kasım ama biz istedik ki 8 Mart’ta bunu dile getirelim ve daha fazla etki yaratalım. Bize destek veren Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur’a teşekkür ederim.

Projede kimler yer aldı

Projede Konak Belediyesi Meclis üyeleri Aslı Gündüz, Nesrin İlkutlav, Nurten Serhadbeyi, Nazlı Kurt, İzmir milletvekilimiz  Sevda Erdan Kılıç , Türkiye’nin en genç kadın Meclis üyesi Dila Koyurga,Kadın Stand Up sanatçısı ve iletişimci Benan Bilek, Milliyet Gazetesi köşe yazarı Selen Almaç Deniz, Yazar Canan Tan, TOBAV İzmir Şube Başkanı Hale Gökalpsezer, Ressam Melis Korkmaz, Sanatçı  Nurhan Damcıoğlu,  Türk Halk müziği koro şefi Bahar Almaç, İş kadını Tülay Bayır, İş kadını Gönenç Yücel, iletişim uzmanı Gözde Gruşçu ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi, Konak Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Komisyonu Başkanı olarak ben Aslı Gündüz yer aldık. Projeye katılan kadınlara yanık, kesik, kezzap, darbe gibi şiddet ve darp izleri özel efekt malzemeleri kullanılarak uygulandı.  Bu makyaj uygulamalarını Ege üniversitesi DTMK öğretim üyesi Doç. Dr Füsun Aşkar yaparken, fotoğraf sanatçısı Sibel Demirçivi  kamera karşısına geçen proje üyeleri ile özel fotoğraf çekimleri yaptı. Projede yer alan iş, sanat ve siyaset dünyasından 16 birbirinden değerli kadına, kendilerini bu makyajla bilbordlarda göstermekten çekinmeyip gösterdikleri medeni cesaretleri için ve koydukları katkı için teşekkür ederim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu