Yeme & İçme

Urla’dan Kemeraltı’na Uzanan Lezzet Yolculuğu

Esat Erçetingöz, Kadrajımdan Lezzetler,, megaplus dergisi 35. sayı

KADRAJIMDAN LEZZETLER

Esat Erçetingöz

Instagram: @esat_ercetingoz

Kentin ruhunu ve tarihsel getirilerini en iyi yansıtan yerlerden biri olan Kemeraltı Çarşısı’nın esnaf lokantalarında da İzmir mutfağının vazgeçilmez tatları yaşatılır nesilden nesile…

Bu lokantalardan biri de kuşkusuz Urlalı Hasan Usta’dır.

Elbasan Tavanın en iyi yapıldığı lokantadır İzmir’de…

Biraz aramanız gerek belki bulmak için ama müdavimlerinin yolunu ezbere bildikleri bir lokanta Urlalı Hasan Usta Lokantası. Kemeraltı’nda 865. Sk. 15/A, 35250 Konak/İzmir adresinde yer alan lokanta, 34 yılı aşkın süredir ağırlıyor konuklarını. Urlalı Hasan Usta Lokantası’nın sahibi Urlalı Hasan Durak işlettiği lokantanın mutfağında çalışıyor hala, gözlerinde işinden aldığı haz.

Kemeraltı Urlalı Hasan Usta Lokantası, Esat Erçetingöz, Kadrajımdan Lezzetler, Megaplus Dergisi 37. sayı

Urlalı Hasan Usta Lokantası’nda sabah saat 5.30’da mutfaktaki tatlı telaşın başladığı saati gösteriyor akreple yelkovan. Bütün yemekler kömürlü taş fırında pişiyor ve hepsi 11.00’de hazır oluyor servise. İzmir mutfağının en gözde yemekleri 25–30 çeşidiyle seçenekler arasında sunuluyor konuklara. Osmanlı ve Ege mutfağından örneklerin yer aldığı mönüde el basan tava, Urla güveci, Urla kavurması, kuzu incik kebabı, ilikli nohut, dana rosto, tas kebabı, güveçte kuru fasulye, mevsiminde etli şevketi bostan olmazsa olmazlar arasında.

“İştah kabartan, çok lezzetli mutfağımız sizleri bekliyor. Eğer hala bizden bir kuzu dolması, bir şevketi bostan, bir beğendili tas kebabı ve bu tarzdaki 36 yıllık tecrübeyle hazırlanan yemeklerimizden tatmadıysanız buyurun bekliyoruz… Sabah erken saatlerde başlayan telaşımız öğle saatlerinde yerini sıcak ve lezzeti tam yerinde yemeklere bırakır… Öğlen yediğiniz yemek, hoş bir sohbete, lezzetle karışık özel bir ana dönüverir…” diyor Urlalı Hasan Durak.

Kemeraltı Urlalı Hasan Usta Lokantası, Esat Erçetingöz, Kadrajımdan Lezzetler, Megaplus Dergisi 37. sayı

Yöresel lezzetlerin en iyi örneklerinin sunulduğu Urlalı Hasan Usta Lokantası’nda, mis gibi tüten kokular uzaktan seslenir insana. Hummalı bir çalışma başlar sabahın erken saatlerinde burada; tencereler kaynar ve İzmir’in en güzel lezzetleri tezgâhtaki yerini alarak, tercih nedeni olabilmek için kıyasıya bir rekabet içine girerler. Zordur konuklar için de seçim yapmak sunumlar arasında. Ege’ye özgü otlardan yapılan yemekler, İzmir’in vazgeçilmez lezzetleri zeytinyağlılar, Osmanlı’dan günümüze sofraların baş tacı et yemeklerinin her biri insanın iştahını kabartan görsel bir ziyafettir aynı zamanda.

İzmir’in özel lezzetleri bu kadar güzel sunulunca benim gibi müdavimleri de çok oluyor elbette. Lokantanın işletmecisi Hasan Durak, şehir içi semtlerden özel olarak lokantalarına gelenler olduğu kadar, devlet büyükleri ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin de kenti ziyaretlerinde, İzmir’e özgü tatlar için lokantalarına geldiklerini belirtiyor. Lokantanın başlıca müşterileri arasında mutfak kültürlerimizin çok benzediği Yunanistan’ın adalarından gelen yabancı turistler de bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu