Güven Lokantası, 81 Yıldır Kemeraltı’nda Lezzet Dağıtıyor
Tarihi Kemeraltı Çarşısı, hem İzmirlilerin hem de yurt içi ve yurt dışından gelen konukların uğraklarındandır yüzyıllardır. Hiç kaybetmediği tarihi dokusu, yaşayan hanlar, hamamlar ve mimari yapıların duygusu yansımıştır çarşının dar sokaklarında birbiri ardına sıralanan dükkânlara. Çarşının içinde yol alırken en çok dikkat çeken de günümüz modern mağazalarıyla, kalaycı, boncukçu, bakırcı gibi geçmişten günümüze süregelen geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı dükkânların iç içe geçtiğidir. Kentin ruhunu ve tarihsel getirilerini en iyi yansıtan yerlerden biri olan Kemeraltı Çarşısı’nın esnaf lokantalarında da İzmir Mutfağı’nın vazgeçilmez tatları yaşatılır nesilden nesile.
Yöresel lezzetlerin en iyi örneklerinin sunulduğu esnaf lokantaları, mis gibi tüten kokularıyla uzaktan seslenir insana. Hummalı bir çalışma başlar sabahın erken saatlerinde lokantalarda; tencereler kaynar ve İzmir’in en güzel lezzetleri tezgâhtaki yerini alarak, tercih nedeni olabilmek için kıyasıya bir rekabet içine girerler. Konuklar için de sunumlar arasında seçim yapmak zordur. Ege’ye özgü otlardan yapılan yemekler, İzmir’in vazgeçilmez lezzetleri zeytinyağlılar, Osmanlı’dan günümüze sofraların baş tacı et yemeklerinin her biri insanın iştahını kabartan görsel bir ziyafettir aynı zamanda.
Kemeraltı esnaf lokantaları, esnafın olduğu kadar çarşıyı ziyaret eden misafirlerin de uğramadan dönmediği duraklarından. Öğle saatlerinde yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yapan lokantaların en bilinenleri, bir anlamda tarihe de tanıklık etmiş nitelikte. Babadan oğula süren lokantacılık geleneğini yaşatan lokantaların son dönem temsilcileri de, yıllar öncesinden süre gelen İzmir’in mutfak kültüründen hiç ödün vermemişler.
Dededen toruna yöresel lezzetler
Hisarönü’ne yolu düşenler bilirler, Tarihi Güven Lokantası İzmir mutfağının en başarılı temsilcilerindendir Kemeraltı Çarşısı’nda. 1939 yılında hizmete giren Güven Lokantası, 1958’den beri bulunduğu yerinde, kentin en çok tercih edilen tatlarını müşterileriyle buluşturuyor. Dededen toruna süren yöresel lezzetler, her gün 20’ye yakın çeşitle servis ediliyor. Ağırlıklı olarak esnaf lokantası olarak hizmet veren lokantada, İzmir mutfağının yanı sıra, döner kebap da tercih edilen lezzetlerden.
Lokantanın kapısından içeri girdiğinizde, sizi güler yüzü ile lokantanın sorumlusu Yavuz Sabuncuoğlu karşılıyor. Kent kültürünü yansıtan yemek çeşitlerinin dumanından yayılan kokuyla açlığınızı anımsıyorsunuz bir kez daha. Elbasan tavadan hünkârbeğendiye, şevket-i bostandan lahana sarmasına tüm lezzetler usta ellerden çıktığını kanıtlar görünümde ve lezzette.
Öyle ki İzmir’in birçok ilçesinde, kız istemeye gittiklerinde, Güven Lokantası’nda 50-60 kişiye döner yedirmezse erkek tarafı kızı vermezmiş.
Tarihi Lokanta, günümüzde de başta Mehmet Yaşin olmak üzere pek çok ünlü gurmeye de İzmir’e geldiklerinde ev sahipliği yapıyor.
Lokantanın kurucusu Rıza İltir
Rıza İltir, ilk lokantasını 30’lu yıllarda, muhtemelen 1939’de Hisar Camii’nin karşısına açmış. Burası 30 masalı, tencere yemekleri yapan ve sadece öğlenleri açık olan bir lokantaymış. Adı da Güven Lokantası. Rıza Bey 1924 mübadelesinde Selanik’ten gelmiş. İki defa askerlik yapmış. İlki normal yükümlülüğü, ikincisi ise Alman Harbinde (2. Dünya Savaşı) ihtiyat askerliği. Bu dönemde lokantacılığa ara vermek zorunda kalmış. Savaştan sonra işine devam etmiş.
1958 yılında yanında yetiştirdiği oğlu Yalçın İltir yine aynı sokakta Güven Kebapçısı adıyla ızgara ve döner yapılan bir başka lokanta açmış. Baba, oğul aynı sokakta aynı isimle iki ayrı formatta lokantacılık yapmışlar. Güven Lokantası’nın olduğu bina iş hanı yapılmak üzere yıkılınca, Rıza Bey Kemeraltı’na, içkili, Konak Lokantası’nı açmış. Sonradan burayı da kapatarak emekli olmuş. Rıza Bey’in Güven Lokantası kapanınca, Yalçın Bey Güven Kebapçısı olan adını Güven Lokantası’na çevirmiş ve tencere yemekleri yapmaya başlamış. Çünkü babasının müşterilerine gidecekleri bir lokanta lazımmış. Sonraki süreçte lokantayı oğlu Murat İltir’le işletmişler. Daha sonra da Fevzi Özbaş’a lokantayı devretmişler. Bugün Güven Lokantası’nı 7 yıldan beri Fevzi Özbaş işletiyor.
Müşteri portföyleri Kemeraltı esnafı ve müşterileri ile yabancı turistlerden oluşuyor. Bazı yabancı rehberler de tavsiye ettikleri için yabancı müşteriler de geliyor, özellikle Fransız ve Yunanlı turistler çoğunlukta. İlk açıldıklarında Hisarönü’ndeki tek lokantaymış. Etraflarındaki esnafların çoğu yorgancıymış, şimdi etrafta bir sürü lokanta var.
Lokantanın menüsü Osmanlı-Türk mutfağı ağırlıklı. Dana taskebabı, dil paça ve incik kapama çok meşhur. Bugüne kadar 30 personel emekli etmişler. Başarı sırrı dürüstlük ve en kaliteli malzemeyi kullanma olarak aktarılıyor.
Servis sabah 7.00’de çorbayla başlıyor, 20.00’de bitiyor.
Adres: 899 sok. No: 41 Hisarönü İzmir
Tel: 0 232 4256572