Yeme & İçme

Birgün Gidicem: Şehre İtalyan asıllı Fransız lezzeti geldi

GEST REFİNED PATISSERIE

GEST REFİNED PATISSERIE

Birgüngidicem - Öznur VARDAR

Birgüngidicem

Öznur VARDAR
Instagram: @birgungidicem
birgungidicem.com

Gest Üretim  Atölyesi, mutfak, atölye ve satış odaklı şehrin gizli köşesinde açılan, lezzet  avcılarının yeni mekanı.

 Şef Emrah Şenday, Turizm Otelcilik mezunu. İlk iş deneyimi İzmir Hilton’da. Ardından Çeşme Sheraton ve Bodrum Rixos. Ve sonrasında kendini geliştirme kararı alıp yurt dışına çıkıp özellikle pasta ve tatlının anavatanı Paris ve Moskova’da Pastacılık eğitimi almış. Uzmanlığını makaron ve çikolata üzerine geliştirmiş.

Emrah ŞANDAY - Makaron-GEST REFİNED PATISSERIE-- Megaplus Dergisi - Mart 2019

Emrah Şenday; “Çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum burada, amacım lezzetli kaliteli ürünleri herkese tattırabilmek ve herkesin tanıdığı bir marka yaratmak . Burayı açarken amacımız haftanın belirli günleri workshoplar düzenleyeceğimiz, pasta çikolata severlerle yeni lezzetler üretebileceğimiz bir mutfak yaratmak, aynı zamanda toptan ve perakende satışlarımızı buradan yönetmek” diyor.

“Neden bu semt” sorusunun cevabı ise; “yüksek maliyetli kira giderleri uğraşırken işimize odaklanamamak ve bir riski yönetmektense, işimize odaklandığımız keyifli bir ortam yaratmak. Şu anda satışlarımızı buradan,  internet üzerinden, Karşıyaka’da belirli noktalarda çözüm ortaklarımızla yapıyoruz” oldu. Daha sonraki hedeflerinin  ise şehrin önemli noktalarına satış noktaları açarak daha çok kişiye ulaşmak olduğunu söylüyor.

“Burası ilk doğum yerimiz. Şehirde küçük dükkanlar ve cornerlar ile genişleme stratejimiz var ama en büyük hayalimiz  Amerika  5. caddede Gest Refined Patisserie’yi görmek” diyor.

Bence “bir gün gidicem” notlarınıza ekleyin; lezzetler dayanılamaz derecede güzel. Adresi buraya bırakıyorum:

Emek Mahallesi  Barış Caddesi No: 47/B Bayraklı

Telefon: 0533 437 80 17

Emrah ŞANDAY - Makaron-GEST REFİNED PATISSERIE-- Megaplus Dergisi - Mart 2019

MAKARON’UN HİKAYESİ

Son dönemde öyle bir makaron popülaritesi var ki, merak ettim araştırdım. Kimmiş, kimlerdenmiş bu makaron? Kültür ve tarihi önemli 🙂

İtalyan asıllı Fransız’mış efendim. Mutfak tarihçilerine göre makaronun doğuşu Rönesans’a gidiyor. Rönesans ile birlikte birçok yeniliğe adım atan Avrupa Badem ve Badem unuyla da yine bu dönemde tanışmış.

Aslında bu noktada makaronun hikayesine dair iki söylenti var;

Birine göre İstanbul’un Fethi’nde başlıyor. 1453’te İstanbul’un düşmesiyle Avrupa’ya deniz yoluyla kaçanlar sayesinde bademler Suriye’den Avrupa’ya taşınıyor. Böylece badem ve badem unu ilk olarak İtalyan Mutfağı’na giriyor.

Diğer hikaye ise şöyle;

Badem ve gülsuyunu Avrupa’ya, IX. yüzyılda Tunus’tan gelip Sicilya’da bir Müslüman emirliği kuran Arap birliklerinin getirdikleri, acı badem tarifini aldıkları da söylentilerden biridir.

1500’lü yıllara kadar badem tatlı yapımından daha çok, katkı malzemesi şeklinde kullanılıyor. Makaron ismi ise İtalyanca ‘’İnce Hamur” anlamına gelen “macaroni” ya da “maccherone”den geliyor.

Aslında İtalyan tatlısı olan  makaronun Fransız tatlısı olarak tanınması ise bir düğün ile başlıyor. İtalya’nın köklü ailelerinden biri olan Medici’lerin kızı Catherine de Medici’nin 1533 yılında  II. Henry ile evlenerek Fransa’ya gelirken saraya kendi İtalyan aşçısını da getirmesiyle başlıyor her şey. Yani Fransızlar her zamanki yaratıcılıklarıyla bu şirin tatlıyı kendi markaları haline getirmişler.

Ne diyelim, bir düğün nelere kadir? Aslında dünya mutfaklarına baktığımızda birçok lezzetin evlilikler sebebiyle çeşitlendiği, yayıldığı görülüyor.

E bu kadar bilgi yeter. O zaman size afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu