GEST REFİNED PATISSERIE
Birgüngidicem
Öznur VARDAR
Instagram: @birgungidicem
birgungidicem.com
Gest Üretim Atölyesi, mutfak, atölye ve satış odaklı şehrin gizli köşesinde açılan, lezzet avcılarının yeni mekanı.
Şef Emrah Şenday, Turizm Otelcilik mezunu. İlk iş deneyimi İzmir Hilton’da. Ardından Çeşme Sheraton ve Bodrum Rixos. Ve sonrasında kendini geliştirme kararı alıp yurt dışına çıkıp özellikle pasta ve tatlının anavatanı Paris ve Moskova’da Pastacılık eğitimi almış. Uzmanlığını makaron ve çikolata üzerine geliştirmiş.
Emrah Şenday; “Çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum burada, amacım lezzetli kaliteli ürünleri herkese tattırabilmek ve herkesin tanıdığı bir marka yaratmak . Burayı açarken amacımız haftanın belirli günleri workshoplar düzenleyeceğimiz, pasta çikolata severlerle yeni lezzetler üretebileceğimiz bir mutfak yaratmak, aynı zamanda toptan ve perakende satışlarımızı buradan yönetmek” diyor.
“Neden bu semt” sorusunun cevabı ise; “yüksek maliyetli kira giderleri uğraşırken işimize odaklanamamak ve bir riski yönetmektense, işimize odaklandığımız keyifli bir ortam yaratmak. Şu anda satışlarımızı buradan, internet üzerinden, Karşıyaka’da belirli noktalarda çözüm ortaklarımızla yapıyoruz” oldu. Daha sonraki hedeflerinin ise şehrin önemli noktalarına satış noktaları açarak daha çok kişiye ulaşmak olduğunu söylüyor.
“Burası ilk doğum yerimiz. Şehirde küçük dükkanlar ve cornerlar ile genişleme stratejimiz var ama en büyük hayalimiz Amerika 5. caddede Gest Refined Patisserie’yi görmek” diyor.
Bence “bir gün gidicem” notlarınıza ekleyin; lezzetler dayanılamaz derecede güzel. Adresi buraya bırakıyorum:
Emek Mahallesi Barış Caddesi No: 47/B Bayraklı
Telefon: 0533 437 80 17
MAKARON’UN HİKAYESİ
Son dönemde öyle bir makaron popülaritesi var ki, merak ettim araştırdım. Kimmiş, kimlerdenmiş bu makaron? Kültür ve tarihi önemli 🙂
İtalyan asıllı Fransız’mış efendim. Mutfak tarihçilerine göre makaronun doğuşu Rönesans’a gidiyor. Rönesans ile birlikte birçok yeniliğe adım atan Avrupa Badem ve Badem unuyla da yine bu dönemde tanışmış.
Aslında bu noktada makaronun hikayesine dair iki söylenti var;
Birine göre İstanbul’un Fethi’nde başlıyor. 1453’te İstanbul’un düşmesiyle Avrupa’ya deniz yoluyla kaçanlar sayesinde bademler Suriye’den Avrupa’ya taşınıyor. Böylece badem ve badem unu ilk olarak İtalyan Mutfağı’na giriyor.
Diğer hikaye ise şöyle;
Badem ve gülsuyunu Avrupa’ya, IX. yüzyılda Tunus’tan gelip Sicilya’da bir Müslüman emirliği kuran Arap birliklerinin getirdikleri, acı badem tarifini aldıkları da söylentilerden biridir.
1500’lü yıllara kadar badem tatlı yapımından daha çok, katkı malzemesi şeklinde kullanılıyor. Makaron ismi ise İtalyanca ‘’İnce Hamur” anlamına gelen “macaroni” ya da “maccherone”den geliyor.
Aslında İtalyan tatlısı olan makaronun Fransız tatlısı olarak tanınması ise bir düğün ile başlıyor. İtalya’nın köklü ailelerinden biri olan Medici’lerin kızı Catherine de Medici’nin 1533 yılında II. Henry ile evlenerek Fransa’ya gelirken saraya kendi İtalyan aşçısını da getirmesiyle başlıyor her şey. Yani Fransızlar her zamanki yaratıcılıklarıyla bu şirin tatlıyı kendi markaları haline getirmişler.
Ne diyelim, bir düğün nelere kadir? Aslında dünya mutfaklarına baktığımızda birçok lezzetin evlilikler sebebiyle çeşitlendiği, yayıldığı görülüyor.
E bu kadar bilgi yeter. O zaman size afiyet olsun.