Turgutlu Kent Müzesi’nde Acıların İzleri Var
Yazı ve Fotoğraflar: Esat Erçetingöz
Hala görmediyseniz mutlaka gidin, görün. Turgutlu Kent Müzesi üç kattan oluşuyor; zemin katta kasaba yangını anlatılıyor. Ayrıca o dönemi anlatan üç ayrı oda da görülmeye değer. Nalbant, araba tekerliği yapan ustalar, eski evleri ayrıntılarıyla anlatan yüklükler, o günlerden bugünlere taşınan ev eşyaları; hepsi görülmeye değer… Hepsi de hüzün yüklü. Turgutlu Kent Müzesi, kalıcı sergilerin yanında süreli sergilere de ev sahipliği yapıyor.
Turgutluların geçmişin izlerini bulabileceği müze, 1922 yılında yaşanan acımasız yangında yaşananları çok iyi tasvir ediyor. Müze Sorumlusu Mehmet Gökyayla öyle bir anlatıyor ki, interaktif görsellerle birlikte insanı o günlere götürüyor. Önümüzdeki dönemde tam bir vahayı andıran bahçesinde, kültür ve edebiyat festivalleri düzenlenecek kısmetse.
Kent tarihini gün yüzüne çıkararak, geçmişin mirasını geleceğe taşıdığı projelerden biri olarak hayata geçen Kent Müzesi; Turgutlu’nun Cumhuriyet Tarihi ile birlikte geçirdiği evrimi Türk gelenek, görenek ve adetleri ile birlikte yansıtıyor.
1927-28 yıllarında inşa ettirildiği bilinen Üzümcü Konağı, mimarî özellikleri itibarı ile erken Cumhuriyet Döneminden günümüze ayakta kalabilen ilçemizdeki en ihtişamlı sivil yapı olma özelliğini taşımakta. 1930’lu yıllarda Enver Üzümcü tarafından satın alınan yapı, aynı zamanda 1930’lardan 1942’ye kadar hükûmet konağı olarak da kullanılmış. Enver Üzümcü’nün oğlu Ahmet Bey’in vefatının ardından konak, başka bazı gayrimenkullerle birlikte belediye tarafından satın alınmış ve hemen ardından müze olarak işlevlendirmek amacıyla projelendirilmiş. 2015’te Zafer Kalkınma Ajansı’nın açtığı çağrıya yapılan başvuru neticesinde proje hibe almaya hak kazanmış ve hemen ardından çalışmalara başlanmış. “Turgutlu’nun Müzesi’ni Turgutlular Kuruyor” mottosuyla kent katılımının sağlandığı projede ilk etapta Üzümcüler olarak bilinen binanın restorasyonu gerçekleştirilmiş. Taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli bir yapı olan konağın restorasyonu projenin ilk etabını oluşturmuş.
Müze bodrum, 1. ve 2. kattan oluşuyor. İşgal günleri ve yangın sürecinin anlatıldığı Turgutlu Kent Müzesi’nde görsel ve işitsel ögelerin yanına koklama duyusu da yer alıyor.
Son not: Turgutlu Kent Müzesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da Milli Kurtuluş Mücadelesini başlattığı günün yıldönümü olan 19 Mayıs 2017 tarihinde yani Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete açılmıştır.