Tarihin Ta Kalbinde Okuma Keyfi: URLA TASARIM KÜTÜPHANESİ
Sürprizlerle dolu bir yerdir Urla. Sokak sokak yaşam kokar. Her bir evin, her bahçenin, o bahçelerdeki ağaçların, pencere önü çiçeklerinin bile öyküsü vardır. Eski Urla hayatları izlerde gizlenir; görene çok şey anlatır.
İzmir’in Urla ilçesi, Kapan Camii Sokağı’nda, 16. Yüzyıldan kalma üzeri kubbeli küçük bir bina bulunur. Osmanlı döneminde sıbyan mektebi olan bu yapı, günümüzde halka açık özel bir tasarım kütüphanesi olarak halka hizmet veriyor.
Ulaşılan verilere göre binanın o sokaktaki Kapan Camii ile aynı tarihte (1560) yapıldığı düşünülmektedir. 7,3 m x 7,2 m taban alanına sahip iki katlı metruk yapı, 2005 yılında Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu tarafından satın alınmış ve projelendirilmiş. Binayı nasıl değerlendireceğini düşündüğü bir zamanda yakın arkadaşı Georgetown Üniversitesi, Ertegün Modern Türk Araştırmaları Kürsüsü Öğretim Üyesi Dr. Faruk Tabak’ın ölüm haberini alan Balcıoğlu, arkadaşının ismini yaşatmak üzere binayı kütüphaneye dönüştürme kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Nurus, Smeg, Vestel, Yenkur firmalarının destek verdiği proje yıllar süren bir emekle tamamlanarak ortaya “TB Evi: Urla Tasarım Kütüphanesi ve Faruk Tabak Okuma Odası” çıktı. Halkın hizmetine sunulan kütüphanede Faruk Tabak’ın ABD’den getirtilen 4 bini aşkın dünya tarihi ile ilgili kitapları ve Balcıoğlu’nun meslek hayatı boşunca bir araya getirdiği endüstriyel tasarım ve mimarlık üzerine kitapları yer aldı. Binanın restorasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nde, Osmanlı Sıbyan Mektebi başlığı altında, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü” kategorisinde ödül almıştır. 2017 yılında bu kategoride verilen tek ödüldür.
Her cepheye açılan pencereleri, 6 metre yükseklikteki kubbesi, dengeli oranları ve muhteşem akustiği ile nefis bir mekân. Mekân çocukların gelip ders çalıştığı, vakitlerini kitap okuyarak geçirebildiği bir kütüphane olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda çocuk, genç ve yetişkinlere konusunda uzman kişiler tarafından atölye çalışmaları yapılmaktadır.
Yazar ve sanatçı söyleşileri, uzman sohbetleri, imza günleri, film okuma ve gösterimleri, müzik dinletileri, felsefe toplantıları, atölyeler, workshoplar, Kitap Kulübü, Yazı Kulübü, Tiyatro Kulübü, Sinema Kulübü, Urla Anaxagoras Felsefe Akademisi de Urla Tasarım Kütüphanesi’nin takip edilebilecek etkinlikleri arasında yer alıyor.
Bu yeni nesil kütüphanede dilediğiniz kitabı okuyup bırakabiliyor ya da ödünç alabiliyorsunuz. Okuyorsunuz, dinliyorsunuz, izliyorsunuz… Kütüphane hafta içi 15.00 – 18.00 arası açık. Vakit ayırmakta yarar var.
Instagram: @urlatasarimkutuphanesi