İş DünyasıRöportaj

Bir Kadın Bir Erkek: Filiz Eczacıbaşı Sarper

Bir Kadın Bir Erkek

“Her şeyin temelinde karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış var” Filiz Eczacıbaşı Sarper

Röportaj: Erkan Sevinç | [email protected]

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’nın Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper İzmir için koşturan sanat insanlarından. Dedesi Süleyman Ferit Eczacıbaşı’nın “Kulağına küpe olsun. Bu kentten aldığını bu kente vermelisin” sözünü sadece hayata geçirmemiş, 30 yılı aşkın süredir İKSEV’le kentine hizmet ediyor…

Sarper ile MegaPlus için bir araya gelip keyifli bir sohbet yaptık.

İşte o sohbetten satırlara dökülenler…

İKSEV 2019’a nasıl hazırlandı? Yeni yılda sanatseverleri neler bekliyor?

İKSEV bu yıl 33. Uluslararası İzmir Festivali’ni ve 26. İzmir Avrupa Caz Festivali’ni düzenleyecek. Yine 4. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi olmak üzere atölyeler, ustalık sınıflarımız olacak.

Sizce 2019’un en önemli sanat olayı hangisi olacak?

Dünyadaki ve Türkiye’deki bütün sanat olaylarını yakından izliyorum demek çok iddialı olur. Bu nedenle böyle bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Bu işin sanatçı ve düzenleyen olarak zorluklarını yaşayan biri olarak kültür ve sanata hizmet etmeyi hedefleyen her sanat olayının önemli olduğunu düşünüyorum.

İKSEV’in sanat dünyasına yeni isimler kazandırmaya yönelik çalışmaları nelerdir?

İKSEV’in gençlere yönelik çalışmalarını iki yönlü ele alabiliriz. Birincisi hemen hemen kuruluşumuzdan bu yana düzenlediğimiz atölyeler ve ustalık sınıfları. “Gençler Ustalarla Buluşuyor” projesi kapsamında çeşitli alanlarda (dans, müzik caz, çalgı yapımı, tasarım, fotoğraf) yıllardır sürdürdüğümüz bir çalışma bu. Çok faydalı olduğuna inanıyoruz.

İkincisi, genç sanatçılar için kendilerini kanıtlayabilecekleri olanaklar sağlamak. MÜZİKSEV’in salonunu genç sanatçıların konserleri ve resitalleri için açıyoruz. Karataş binamızın çok amaçlı salonunu Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin resim, fotoğraf ve heykel sergileri için tahsis ediyoruz. Karataş binamızın piyanolu odaları ve dans stüdyosu da çalışmak isteyen genç sanatçılar için bir program dâhilinde açılıyor.

Ayrıca özellikle İzmir Avrupa Caz Festivali programında, yan etkinlikler dediğimiz bölümde gençlerin cazla ilgili çeşitli çalışmalarını uluslararası bir festival bünyesinde tanıtmasına olanak sağlıyoruz.”

MÜZİKSEV dekorasyon olarak yenilendi. MÜZİKSEV’de bizleri yeni yılda neler bekliyor?

MÜZİKSEV’de Anadolu ve Orta Asya Türk Dünyası dediğimiz bölgede kullanılmış ve halen kullanılan 320 çalgı sergiliyoruz. Kendi dinamiği içinde sergi düzenimizi de değiştirebiliyoruz. Örneğin iki vitrin ve beş çalgımız Arkas’ın 1001 Gece Sergisi’nde yer aldı. MÜZİKSEV’de amaçlarımızdan biri çalgılarımızı tanıtırken müziği sevdirmek. Bir çalgı yapımı atölyemiz var. Özellikle çocuk ziyaretçilerimize müzikle ilgilenmek için sadece çalmak ya da söylemek gerekmediğini çalgı yapımcılığının da çok güzel ve önemli olduğunu gösteriyoruz. Ayrıca bu atölyede artık unutulmaya yüz tutmuş, ya da Anadolu’da çok bilinmeyen bazı çalgıları tekrar hayata döndürüyoruz. Bu çalgılarla konserler düzenliyoruz. Bu çalışma 2019’da da devam edecek. Salonumuzu gençlerimize yine açacağız. Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ile süren güzel bir işbirliğimiz var. Bu yıl da sürdüreceğiz.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’nın Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ve Erkan Sevinç Özel Röportaj, MegaPlus Dergisi 29. Sayı
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’nın Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper

2019 Türkiye’de yerel seçim yılı. Yerel yönetimlerle ilişkiler açısından neler bekliyorsunuz?

Kuruluşumuzdan bu yana yerel yönetimlerden her zaman ilgi ve destek gördük. Bu ilginin devam etmesini diliyoruz.

İzmir’de bir özel konservatuar konusunda adım atmayı düşünüyor musunuz?

İzmir’in çok başarılı iki devlet konservatuarı ve fakülte düzeyinde müzik eğitimi kurumları var. Ayrıca gerçekten iyi olduğunu bildiğimiz özel kurumlar da var. İzmir’in bu alanda boşluğu olduğunu düşünmüyoruz.

Kadın kadının kurdudur derler ama sizler bu algıyı kırmış durumdasınız. Nasıl başardınız?

İnsana insan olarak yaklaşmak gerektiğine inanıyoruz. Kadın erkek ayrımı yapmıyoruz. Aynı inancı paylaşarak, isteyerek, azmederek çalışmanın zorlukları yenmek için gerekli olduğunu biliyoruz. Her şeyin temelinde karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış var.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu