Düşünsene?
“Philomath”. Bu kelimeyi hiç duydunuz mu? Öğrenmeyi seven, bilginin ve gerçeğin arayışında olan kişiye denir Philomath.
Antik Yunan Dili’nde “sevilen, sevgi duyulan” gibi anlamlara gelen “φίλος” (philos) ve “öğrenmek” gibi anlamlara gelen “μανθάνειν” (manthanein) ya da “μαθ-” (math-) kelimelerinden türetilmiştir. Philomathler her şeyi bilme iddiası taşımazlar. Birden fazla uzmanlık alanı derdinde de değildirler. Sadece Nobel ödüllü yazar André Paul Guillaume Gide’nin de dediği gibi “doğruyu arayanları takip edip, bulanlardan şüphe ederler.”
Hepimiz hayata birer Philomath olarak geliriz aslında. Çünkü merak, hayatın en temel dürtülerinden biridir. “Anne bu ne? Baba burası neresi?” gibi sorular hepimizin ilk hatırladığı anılar arasındadır hep. Peki yıllar geçtikçe, hayat zorlaştıkça, ne olur da bu dürtüler körelir? Neden düşünmek yerine kabul etmek ilk tercih olur? Neden “sorgulamak” yerine “fikir sahibi olmak” daha kıymetli hale gelir?
Bu sorular sadece bize özgü değil. Bilgi çağında “meraksızlık” gerçek ve küresel bir problem. Sahte haberler, yalan bilgiler ve vasıfsız bireyler tarafından işgal edilen dünyada birçok insan bu soruları düşünüp kendini geliştirmek için harekete geçiyor…
Hayat boyu ve gerçek Philomath’ler.
Artık Türkiye’de sizin gibi, size göre ve sizin için bir oluşum var: Düşünsene?
“Düşünsene?” hepimizin içindeki merak eden, öğrenmeyi seven, yeteneklerine ve kendine yatırım yapan o zeki bireyi ortaya çıkarmak amacıyla kurulan taze ve genç bir kişisel gelişim platformu.Bilim, felsefe, edebiyat, sanat, psikoloji ve müzik ise bu platformun temel ilgi alanları. Düşünsene?, zaman içerisinde kitaplarıyla, youtube kanalıyla, websitesiyle, podcastleriyle ve seminerleriyle her gün biraz daha dolu ve bilgiyle güçlü bireyler haline gelmek isteyen herkese ulaşmak için çalışmaya başlayacak.
Düşünsene?’nin günlük hap bilgilerle dünyanın tüm dillerinden içi dolu dolu kelimeler ışığında oluşturduğu ilk yayın ise instagram üzerinde: @dusunsene_sozluk
Düşünsene? Sözlük takipçileri, gün aşırı olarak, merak ettiren, düşündüren ve zihin doyuran kısa ve öz bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu bilgiler ise hepimizin hayatına etki eden kavramlar, kitap tavsiyeleri, astronomi takvimi ve sanatsal bakış açıları sözlüğü olarak tüm dünya dillerinden derleniyor.
Gerçek Philomath’ler!
Yalnız değilsiniz. Zekânızı, merakınızı ve bilgi birikiminizi beslemek için bize katılın.
Instagram: @dusunsene?