Gezi

Sadece Yaz Değil, 12 Ay Güzel Ada; SAKIZ

Sakız Adası’nda Neler Yapılır?

Yunanistan adalarından biri olan Sakız Adası; deniz, kum ve güneşten meydana gelen klasik ada denklemleri içerisinde yer almıyor çünkü adanın denizi, kumu ve güneşi haricinde bir de zengin ve köklü bir tarihi yapısı bulunuyor. Bu nedenle Sakız Adası’nda, sadece denize girerek güneşin tadını çıkarmak isteyenler bulunmuyor. Tarihi, köklerinden yakalayıp, onunla birlikte eskimek isteyen birçok kişi, Sakız Adası’nda yaşanan tarihe eşlik etmek üzere Sakız Adası’na geliyor. Mavi ve beyaz şehirler ile adalara sahip olan Yunanistan’ın bu adasında yapılacak çok fazla aktivite bulunuyor. Özellikle tarihi gezilere sahne olan Sakız Adası’nda yine bu anlamda yapılacak çok fazla iş ve gezilecek, görülecek çok fazla mekan var. Üstelik Çeşme’den TURYOL ferbotu ile sadece 45 dakikada harika bir ortama ayak basabilirsiniz.

Sakız Adası’nı keşfetmek ve tadını çıkarmak için yapılacak ilk şey adanın, diğer Yunan adalarında görülen mavi ve beyaz mimarinin dışına çıkarak sarının atmosferine büründüğünü görmeniz oluyor. Sakız Adası’na adım attıktan sonra yapılabilecek aktivitelerin listesi, Sakız Adası’na ilk defa gidecekler için aşağıda yer alıyor fakat bilmeniz gereken bir detay var; Sakız Adası araç kiralama için ehliyete sahip olmanız gerekiyor.

1) Ada Turu: 

Adaya havaalanı veya liman fark etmeksizin inişinizde yapacağınız ilk iş önceden rezervasyon yaptırdıysanız eğer kalacağınız otele gitmek, rezervasyon yaptırmadıysanız da kalacağınız oteli seçmek olacaktır. Konaklama sorununu hallettikten sonra ise hemen dışarı çıkıyor ve Sakız Adası gezi rehberi ihtiyacınız olmadan küçük çaplı Sakız Adası turu’na başlıyorsunuz.

Sakız Adası, tarihi değerleri, kültürel kimliği ve mimari yapılarıyla oldukça zengin bir ada ve her üç adımdan birinde karşınıza tarihi bir eser veya mimari bir yapı çıkıyor. Adayla ilgili bilmeniz gereken ilk ipucu, ada merkezinin adının Chios olması ve İngilizcede Kios olarak okunması, fakat ada sakinlerinin bu kelimeyi Hios olarak telaffuz etmesi. Bu yüzden Hios kelimesini duyduğunuzda şaşırmamalısınız. Adayla ilgili ikinci bir ipucu ise ada esnafının ve sakinlerinin gün içerisinde saat 2 ile saat 6 arasında siesta yapıyor olmaları. Bu nedenle saat 2 ile saat 6 arasında isterseniz otelinizde dinlenebilir, isterseniz de adanın kordonunda yürüyüş yapabilirsiniz.

sakız adası değirmenler gezi rehberi, nasıl gidilir, neler yapılır, megaplus dergisi 38. sayı

Değirmenler

Ada sokaklarını ve kordonu turladıktan sonra ada merkezinin biraz dışına çıkarak, adanın kuzey kısmında kalan ve adanın birer simgesi olan değirmenleri ziyaret edebilirsiniz. Yıllarca bu adada çalışmış fakat daha sonra emekliye ayrılmış olan bu değirmenler, ada merkezine yürüme mesafesindeler. Yürüyerek değirmenlere ulaşabilirsiniz. Adanın kuzey tarafına giderken ilk durağınız olan değirmenleri gördükten sonra kuzeye doğru gitmeye devam edebilir ve küçük çaplı ada turunuzu genişletebilirsiniz.

Sakız Ağaçları

Adanın güney kısmına doğru gittiğinizde, çok sayıda ağaç göreceksiniz. Bu ağaçlar, adaya ismini veren ve adanın simgesi olan sakız ağaçlarıdır. Sakız ağaçları adanın kuzey kısmında da güney kısmında da bulunuyor fakat sadece güney kısmında sakız salgılayabiliyor. Küçük çaplı, fazla detay barındırmayan bir geziyle ada turunuzu bitirebilirsiniz.

2) Köyler: 

Sakız Adası, sakız ağaçlarının dışında bir de köyleriyle tanınıyor. Tarihte, Cenevizliler tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra keşfedilen damla sakızı, civar bölgeler tarafından da fark edildikten sonra adaya sürekli olarak saldırı ve yağmalar gerçekleştiği için bu köyler, dar sokaklardan hatta surlardan meydana geliyor. Beyaz ve mavi mimarinin aksine yine Cenevizliler tarafından kullanılan eşsiz duvar süslemelerine sahip kilise ve evler, bu köylerin en dikkat çekici yanlarından sadece bir tanesi..

Bu köylerin birçoğunu ziyaret edebilmenin yolu güney tarafına giden yoldan geçiyor. Adanın güney tarafına giden yolda ilk durak Armolia olabilir. Armolia’da seramik ürünlerin üretimiyle karşılaşabilir, tezgahlardan seramik ürünler satın alabilirsiniz.

Seramik alışverişiyle geçen Armolia gezisinden sonra güney yoluna devam ederek bir başka durak olan ve ada merkezine sadece 22 kilometre uzaklıkta olan Pirgi’ye uğrayabilirsiniz. Pirgi Köyü, Sakız Adası köylerinin genel mimarisini biraz daha öne çıkaran bir bölge olmasıyla dikkat çekiyor. Geometrik şekillere sahip olan duvar desenleriyle oldukça şirin bir görünüşe sahip olan bu evler, Pirgi Köyü’nün dar sokakları arasında oldukça sakin zamanlara tanık oluyor.

sakız adası gezi rehberi, nasıl gidilir, neler yapılır, megaplus dergisi 38. sayı

Pirgi Köyü’nden sonraki durak, Olimpi Köyü ve Olimpi Köyü’nün güneyinde yer alan Olimpi Mağarası olabilir. Olimpi Köyü’nden çıktıktan sonra gidebileceğiniz bir diğer köy de, taş evleriyle kendini belli eden ve ziyaretçilerine Orta Çağ atmosferini hissettiren Mesta Köyü..

Son durak olarak Vessa Köyü’ne uğrayabilir ve narenciye kokuları ile kuş cıvıltılarını bir arada kucakladıktan sonra tekrar adanın merkezine dönebilirsiniz.

3) Plajlar

Sakız Adası’nın öne çıkan simgeleri sakız ağaçları ve köyler olabilir fakat bunlar Sakız Adası’nın nihayetinde bir ada olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu nedenle Sakız Adası’na gittiğinizde yapabileceğiniz bir diğer aktivite de mevsim uygunsa yüzmek, güneşlenmek ve kumsalda yürümek olmalı.

Sakız Adası’nda çok sayıda plaj var fakat bazıları elbette bir adım öne çıkanlardan. Kumsalı ve niteliği açısından bir adım öne çıkan plajlardan ilki Elinda Beach ismiyle bilinen, Anavatos yolu üzerindeki sahil. Bu plaja giderken, gerekli ekipmanı temin ederek gitmelisiniz.

Bir diğer plaj, Pirgi Köyü’ndeki Mavra Volia plajı. Bu plaj da tıpkı Elinda Beach gibi herhangi bir işletmeye sahip değil. Bu nedenle bu plajı tercih edecekseniz yine gerekli ekipmanı temin ederek, hazırlıklı bir şekilde gitmelisiniz. Mavra Volia’daki çakıllar, Yunan adalarının genel özelliği olan ve volkanik püskürme sonucu meydana gelen siyah çakıllar arasında yer alıyor.

ElindaBeach ve MavraVolia dışında Komi Beach’i de tercih edebilirsiniz. Üstelik Komi Beach’in kumlu sahilinde restoran ve tavernalar bulunuyor.

4) Tarihi Alanlar ve Müzeler

Adanın tarihi geçmişi nedeniyle gezilebilecek birçok tarihi alan ve müze bulunuyor. Özellikle müzelerin çokluğu sayesinde adanın tarihine geniş bir açıdan bakabilirsiniz.

sakız adası gezi rehberi, nasıl gidilir, neler yapılır, megaplus dergisi 38. sayı

Adada gezebileceğiniz tarihi alan ve müzeler arasında Sakız Adası Kalesi, Korais Kütüphanesi, Tıp Müzesi, Jüstinyen Müzesi, Denizcilik Müzesi, Bizans Müzesi ve Arkeoloji Müzesi yer alıyor.

5) Manastırlar 

Adada iki adet manastır bulunuyor. Bu manastırlardan bir tanesi Nea Moni Manastırı ve bu manastır şehir merkezinden 12 kilometre uzakta yer alıyor. Üç rahip tarafından inşa edilen Nea Moni Manastırı, Sakız Adası’nın en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden bir tanesi ve her yıl yüzlerce tarih severi ağırlıyor.

Manastırlardan ikincisi olan Agia Markella Manastırı ise şehir merkezine Nea Moni Manastırı’ndan biraz daha uzakta yer alıyor. Agia Markella Manastırı, şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

6) Mağaralar ve Bahçeler

Sakız Adası’nda gezebileceğiniz iki adet mağara bulunuyor. Bu mağaralardan bir tanesi Olimpi Köyü’nün güneyindeki Olimpi Mağarası, bir diğeri de Agio Galas Mağarası.

Sakız Adası’nda gezebileceğiniz bir bahçe var; şehir merkezindeki bu bahçenin adı Dimotikos Kipos.

7) Uzo-Balık

Sakız Adası’nda köyleri, mağaraları, manastır ve müzeleri gezdikten sonra şehir merkezinde veya balıkçı köylerinde, sakin ve ferah bir atmosfere sahip bir restorana oturup lezzetli Ege Denizi balığınızı tadarken, Yunanlıların yerli rakısı olan uzonuzu yudumlayabilirsiniz. Sakız Adası’nda yapmadan dönmemeniz gereken şeyler listesinde ilk sırayı uzo-balık almaktadır.

Seramikleriyle ünlü Armolia Köyü

Sakız Adası’nın merkezine 20 km uzaklıkta olan Armolia Köyü, seramik yapımı ve seramik işlemeciliği ile büyük bir üne sahip. Armolialıların en bilindik özellikleri; el becerilerini sanata döktükleri seramik yapımı eserleri… Sürahiler, vazolar, bardaklar ve fincanlar yapılan bu köyde ziyaretçiler, üretilen ürünlerin, üretim aşamalarını izleyip hatıra olarak satın alabiliyorlar.

Köyün meydanında 1744 yıllından kalma Agios Dimitrios’in resimleri ve ortaçağ anıtı olan Vretos Manastırı bulunuyor. Hala yer yer eski taş kemerleri ve taş evleri, nadir de olsa görebildiğimiz, hasar görmüş bir ortaçağ köyü burası… Köy, günümüzde eski köy üzerinde yavaş yavaş yenilenerek, tekrar yapılandırılmış. Köyün batısında bulunan yüksek bir dağın üzerinde Bizans döneminden kalma geceleri ışıklandırılan Apolihnon Kalesi de göze çarpıyor.

sakiz-adasi-gezi-rehberi-neler-yapilir-megaplus-dergisi

SAKIZ’DA YILBAŞI

Sakız’da her yılbaşı akşamı, adanıngençleri kendi yapmış oldukları dev gemi maketlerini önce sokaklarda dolaştırıyorlar. Hepsi inanılmaz güzel, çok emek harcanmış maketler…

Chios Adasının «Noel Baba Kayıkları», eskiden büyük küçük Noel şarkıcılarının kağıttan yapılma tekneleri sokak sokak dolaştırarak yılbaşı şarkılarını söyledikleri tüm ziyaretçilere açık, otantik bir görenek.

Son yıllarda bu görenek, bir yarışma haline gelmiş. Bu şekilde her yıl, mahalleleri ve kilise bölgelerini temsil eden çocuk grupları büyüklüğü 5 metreyi bulan gemi maketlerini yapıyor ve “methiyeler” söyleyerek en güzel tekneyi ve sahne düzenini sunmaya çalışarak yarışmaya katılıyorlar. Bu kültürel etkinlik, yılbaşı gecesinden önce ya şehrin merkez meydanı olan Vunakios‘ta ya da meydanın etrafında bulunan Chios Homeros Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Çok Önemli 🙂

Yeni yıla Sakız Adası’nda girecekseniz geri sayım bitip geleneksel sakızlı yılbaşı keklerinizi yemeyi, sonra da Yunan müziği eşliğinde dans etmeyi sakın unutmayın.

Ha bir de; yeni yılın ilk günlerinde Mesta sokaklarında kaybolmayı da ihmal etmeyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu