GüncelRöportajYaşam

Eli Süpürgeli Kadınlar

Bu sayı sizi yepyeni bir Sosyal Sorumluluk Projesi ile tanıştırıyoruz. Hem de çok kısa sürede ses getirecek ve büyüyecek bir projeyle. Projenin fikir annesi Figen Baran Akın’a sorduk; o da bize “Eli Süpürgeli Kadınlar”ı anlattı…

“Eli Süpürgeli Kadınlar“ aslında hepimizi ilgilendiren ve gerçek olabilecek olan bir hayalden yola çıktı. Bizimkisi bir süpürge hikayesi. Ben bu hayalimi çok özel kadınlarla paylaştım. Birlikte bu hikayenin yolcuları olmaya karar verdik. Banu Gürocak, Neşe Özdemir, Nurgül Iğdır Çakar, Nurdan Yiğit Şimşek, Hatice Tüzün ile yola çıktık.

Bu güzel yürekli ve başarılı kadınlarla toprak anaya da demir attığımız hissederek “Eli Süpürgeli Kadınlar” Sosyal Sorumluluk ve Çevre Projesi’ni başlattık. Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir. Hep beraber kurulan hayal ise gerçeğin başlangıcıdır. 

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Geçmişin sesiyle yola çıkış

Bizler geçmişten çocukluğumuzdan gelen bir neslin sesini duyduk. Herkesin evinden önce, sokağını, avlusunu, temizleyen geçmişin sesidir bu. Dünyada evlerinin içi en temiz ülkelerden birisi olmamıza rağmen çevresini, doğasını, yol kenarını kirleten bir nesil haline geldik. 

Bu kadar güzel olan bir ülke bu kirliliği hak etmiyor. Biz de “Meselemiz Çöp” dedik.  Çok uzaklardan ama bizden olan Selçuk Şirin’in söylediklerini duyduk. Geçen sene sosyal medyada bir çağrı yapmıştı; “Gelin, Türkiye’yi bir günde temizleyelim” diye. “Hatta un, şeker,yağ hazır; iş, birinin bu helvayı çalmasına kalıyor” demişti. Ve “Bu kampanya sahibini arıyor” diye de noktalamıştı. Biz “Eli Süpürgeli Kadınlar” bu farkındalığı arttırmak için taşın altına elimizi koyuyoruz ve helva yapmasını biliyoruz. 

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Kim bu Eli Süpürgeli Kadınlar?

Banu Gürocak:  Banuca Dekoratif Boyama Sanat Atölyesi sahibi ve geri dönüşüm projecisi.

Neşe Özdemir: 25 Yıllık ticaret hayatından sonra amacı hobileriyle sosyal sorumluluk projesini birleştirip çevre temizliğine dikkat çekmek oldu.

Nurgül Iğdır Çakar: İşletme mezunu ve uzman estetisyen. Şu an aile şirketinde pazarlama müdürü olarak çalışmaktadır.

Figen Baran Akın: Emekli teknoloji tasarım öğretmeni. Yağmursuyu çiftliğinin sahibi. İkinci üniversite Tarım öğrencisi

Hatice Tüzün: İşletme mezunu, İnsan Kaynakları Uzmanlık eğitiminden sonra şu anda Mali Müşavirliğe hazırlanmaktadır. Aile şirketinde Finans Müdürü olarak çalışmaya devam etmektedir.

Nurdan Şimşek: İşletme ve halkla ilişkiler mezunu. Sabah ve Akşam gazetelerinde, ATV’de reklamcılık, Ferhat Şensoy’un Nöbetçi tiyatro grubunda oyunculuk yapmıştır.

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Neden “Eli Süpürgeli Kadınlar”?

Bu soruya cevabımız şu:  Bize çocukluğumuzda ilk temizlik alışkanlığını, bu düzeni, disiplini kazandıran annelerimizin, büyükannelerimizin sesidir bu. Yani bir kadın sesi… Tatlı sert olan bir ses. 

Sosyal Medyadan takip ettiğimiz Selçuk Şirin şunları söylüyor:

Dağlarda, yol kenarlarında, plajlarda hatta ören yerlerinde gördüğümüz çöpler sizi rahatsız etmiyor mu?  Ya da neden bunları atıyorsunuz?

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Profesör Şirin Slovenya’yı örnek gösteriyor ki gerçekten çok başarılı bir örnek. Slovenya, çok kirli bir ülke iken “bir günlük temizlik kampanyası” ile en temiz ülkeler arasında yer alıyor. 

Kendi tarihimizde de temizlik konusunda çarpıcı örnekler var. Araştırmacı yazar Mehmet Mazak ve Fatih Güldal’ın hazırladığı “Tenzifat-İstanbul” kitabında Türklerin tüm dünyaya örnek olan temizlik kültürü anlatılıyor. Fatih Sultan Mehmet de İstanbul’u fethettiğinde kurduğu vakıflarla temiz bir İstanbul seferberliği başlatılıyor.

Birinci Dünya Savaşında da erkekler orduya katılınca nazik yaratılışlı, vefakâr kadınlara düşüyor her türlü temizlik işi. Kimi zaman fırıncılık, kimi zamanda sütçülük yapan kadınlar bu kez şehir temizliği için kolları sıvıyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor.

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Çevre ve Sosyal sorumluluk projemiz farklı kollardan yürüyecek.

  • Tanıtım: Başta yerel yönetim ve belediyelerle görüşmeler
  • Süpürge: Süslenen süpürgelerle sergi, satış, bağış, workshop
  • Bağış: Hasta çocuklar yararına belirleyeceğimiz kuruma gelirin tamamı
  • Sokak ve Çevre Temizliği farkındalığı ile temiz bir iz bırakmak.

Kim bilir belki gündüz çevre temizliğinin yapıldığı akşam ise ellerinde süpürgeler ile eğlenilen bir festivale dönüşür. Bir yerel yönetim, bir belediye sahiplenir bu projeye de, dalga dalga yayılır. Hayal, ama gerçek olabilecek bir hayal.

Süpürgeler aynı zamanda herkesin farklı hayal gücü ile süslenecek. Bu projeye destek verenler iyileşebilecek bir çocuğun hikayesindeki kahramanı olacak belki de…

Eli Süpürgeli Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi - Megaplus 33. sayı

Son söz

Her birimizin kalbi bizlerin evleridir. Gönüllülüğün en güzel taraflarından biri, her birimizi bir arada hissettiren tutkal gibi olmasıdır. Sosyal Sorumlulukla başlayan her dokunuş, hasta bir çocuğun gülümseyişi, hepimizin ruhuna pencere açtıracak. O pencereden hep güzel ışıklar yansıyacak kalplere…

Evet, her insanın kalbi evidir!

Martin Luther King’in bir sözüyle de noktalamak istiyoruz:

Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Micheangelo’nun resim yaptığı , Beethoven’ın bestelediği veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki, gökteki, yerdeki herkes durup “burada dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş” desin…  

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu