TANRILARIN YEMYEŞİL ADASI BALİ
Neşem ÇELİKKAYA BOZDAĞ
journavel.com
Instagram: @nesemcelikkaya
Asya’nın güneydoğusunda yemyeşil bir yerdeyim; Bali’de. İstanbul’dan çok uzakta, Endonezya’nın 17 bin adasından başkent Jakarta’nın bulunduğu Java adasına en yakın olanı. Burası Ekvator’un 8 derece güneyinde, bugüne kadar gördüklerimin en farklısı. Doğudan batıya yaklaşık 153 km uzunluğunda; kıyılarının kimi boyu aşan dalgalarla süslü, kimi bembeyaz kumuyla.
Bali; yemyeşil tropik ağaçların çevrelediği en samimi adalardan biri, en lokal balayı merkezi ve huzur dolu bir tatilin en renkli adresi.
Nasıl Gezelim?
Bali’de iyi bir tur için iki seçeneğiniz var; ilki çoğu insanın yaptığı gibi, size buraları anlatacak bir rehber ile anlaşmak. Diğeri de; kendine güvenenlerin ilk başvurduğu şey olan motor kiralamak. Motor kiralamak kolay; ancak adanın yolları dar ve fazlasıyla lokal olduğu için yönlendirmesiz yollarda yön bulmak için biraz sabırlı olmanız gerek.
Tanrılar Adası’nın Benzersiz Tapınakları
Tanrılar Adası Bali’de olmak; adanın yerlisi ve dinlerine çok bağlı olan Hinduların ritüellerini de paylaşmak demek. Buraya Tanrılar Adası denmesinin nedeni; Hinduların çok bağlı olduğu dinleri sebebiyle ortalama 2-3 eve bir tapınak düşmesi. Ada, 20.000’in üzerinde tapınağa ev sahipliği yapıyor. Geziniz sırasında sık sık karşınıza çıkacak olan Bali mimarisindeki irili ufaklı tapınaklar, Bali hayatının en özel simgelerinden.
UluwatuTapınağı, listenizin en başlarında olmalı. Bali dilinde uç demekmiş “ulu”; “watu” ise kaya. Sonsuz Hint Okyanusu’nun hemen yanı başında, 70 metre uzunluğunda bir kayanın ucundaki Pura Luhur Uluwatu; adanın en önemli 6 tapınağından biri. Günbatımında giderseniz, tapınak yanında Bali halkının geleneksel Kecak dansını da izleyebilirsiniz. Tapınağın ev sahibi ise maymunlar. Yürürken gözlükleri elinize alın, ya da çantanıza koyun; çünkü maymunların en sevdiği şeylerin başında gözlükler ve eldeki paket yiyecekler geliyor.
Hayranlıkla gezdiğimiz tapınaklardan diğeri; Pura Tanah Lot. Burası birkaç tapınağın bir araya toplandığı bir yer. En büyüğü kıyıya yakın bir kayanın üzerinde yer alan Tanah Lot; Bali dilinde “denizdeki kara” anlamına geliyor. Bu büyük karanın deniz tarafından şekillendiğine inanılıyor. Bölgede bulunan çok sayıdaki zehirli denizyılanı ise tapınağı kötü ruhlardan uzak tutuyormuş.
Görülmesi gereken tapınaklardan biri de Tirta Empul. Kutsal su tapınağı anlamına gelenTirtaEmpul’un en önemli özelliği, şifa getirdiğine inanılan kaynak suyunun aktığı 12 çeşmesi. Ritüele gelen Hindular bu çeşmelerde yıkanıp, dualarını ediyor. Tirta Empul’un dışında; Pura Besakih, Pura Taman Ayun ve Pura Ulun Danu da tapınaklar listesinde görülecekler arasında.
Pirinç Terasları
Pirinç terasları; sosyal mecralarda sık sık karşılaştığımız, bize Bali hayalleri kurduran o en yeşil ve en fırçayla çizilmiş gibi duran yerlerden. Adada yol kenarlarında bile büyüklü, küçüklü sık sık görebileceğiniz terasların en güzellerinden ikisi Jatiluwih ve Tegalalang.
Devlete bağlı çalışan terasların tüm pirinç fideleri el ile dikiliyormuş. Zahmetli ve çok emek isteyen pirinç tarımı, Bali halkının en büyük geçim kaynaklarından biri. Pirinç terasları dünyada tanışabileceğiniz tartışmasız en güzel manzaralardan biri olarak, vadi boyunca kıvrıla kıvrıla aşağı doğru iniyor.
Kutsal Maymunlar
Ubud’daki Kutsal Maymun Ormanı, yüzlerce maymuna ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda içinde üç Hindu tapınağı var. Ormanın kapısından adım atışınızla maymunlarla tanışmanız bir oluyor. Yavaş yavaş alışıyor insan; zaten etrafınızda da birçok eğitmen dolaşıyor. Üzerinize düşen kurallara uymak, ardından arkadaşlık kendiliğinden başlıyor bu tatlılarla. İyisi mi kapın elinize küçük bir muz siz de; onlarla tanışmanın daha eğlenceli bir yolu olamaz.
Nusa Penida Adası
Bali’ye yakın küçük bir ada olan Nusa Penida, son yıllarda Bali Adası seyahatlerinin vazgeçilmezi. Endonezya’nın doğal güzelliklerini görmeye devam etmek, dalış yapmak ve sessiz sakin sahillerde kafa dinlemek istiyorsanız gezi listenize Nusa Penida Adası’nı da dahil edebilirsiniz.
Dünyanın En Pahalı Kahvesi Luwak
Bali’ye gitmişken adaya özel Luwak kahvesini de tadabilirsiniz. Bali dilinde Kopi Luwak olarak geçen, adaya özel Civet kedileri sayesinde içtiğimiz bu kahvenin hikayesi biraz ilginç. Kahve çekirdeklerinin yetiştiği Ubud yakınlarındaki büyük ormanda yaşayan Civet kedileri, gece olduğunda bu minik kahve çekirdeklerinin en güzellerini seçerek önce bir güzel midesine indiriyor, sonra sindirip doğaya geri bırakıyor. Sabah bu kedilerin bıraktığı çekirdekleri geri toplayan çiftçiler, toplananları steril ortamda ayıklayıp temizledikten sonra, çekirdekler dövülerek toz hale getiriliyor. El yapımı ilerleyen bu süreçte hiç makine kullanılmamış oluşu, adada yer alan her şey gibi Luwak kahvesini de çok özel bir yere taşıyor.
Nerede Kalınır?
Bali’de konaklama bütçeye göre değişiyor; ancak ada konseptinin genelde kişiye özel havuzlu villalar üzerinden ilerlediğini söylemek mümkün. Büyük bir ada olduğu ve bölgelerin çevresi farklılık gösterdiği için tavsiyem; tatilinizi iki lokasyona bölmeniz. Muhtemelen en az 6 gün kalacağınız adada, ilk üç gününüzü Kuta, Jimbaran, Seminyak ya da Nusa Dua gibi kıyı bölgelerden birinde geçirmeniz, diğer üç günü ise Ubud’da yeşillikler arasında bitirmeniz.
Kuta, Jimbaran veSeminyak, Bali’nin uluslararası ün yapmış sörf kıyıları. Dalga boyları çok yüksek, buralarda yüzmek pek mümkün değil. Deniz tatili sevenler için önerim ise Nusa Dua. Burası aynı zamanda beyaz kumlu sahilleriyle ünlü. Ubud ise, adanın orta kesiminde kalan dağlık bölgesi. Ayung Nehri’nin kestiği Ubud Ormanı çevresinde birçok tesis bulunuyor. Daha ekonomik alternatifler için Kuta ve Seminyak çevresi ideal; ancak seyahat ve konaklama planınızı yaparken gezeceğiniz çoğu bölgenin Ubud’a daha yakın olduğunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Listenize Bali masajını mutlaka ekleyin; ister kaldığınız otelde, ister gezdiğiniz çarşı bölgesinde.