Gezi

İzmir’in Gizli Cenneti Karaburun

İzmir’in merkezinden 1,5 saat uzaklıktaki Karaburun yarımadası, keşfedilmemiş koyları ve huzurlu doğası ile kendiyle başbaşa kalmak isteyenler için İzmir’de gizli bir cennet. Bugüne dek biraz yolunun virajlı ve toprak oluşundan, biraz da İzmir’in onu kendine saklamasından; Karaburun, Ege’de turist akınına uğramamış ender bir rota. Söz konusu turkuaz koylar, sakin bir ortam, hatta su altı keşfi, biraz salaşlık ve biraz da doğanın içine karışmaksa çantalar hazırlansın; çünkü istikamet Karaburun!

İzmir’in el değmemiş ilçesi Karaburun; körfezin girişinde yer alan üç tarafı denizle çevrili bir yarımada. Güneyinde Çeşme’ye, doğusunda Urla’ya komşu; Ege’nin en bakir sahil şeridinin ev sahibi. Karaburun; konumu nedeniyle bol rüzgarlı ama ikliminin aksine hep huzur dolu. Bizce İzmir’in yeni sakin şehri; hem de su altı dünyası, trekking imkanları, ekoturizm ve agro-turizm olanakları ile bölgenin incisi. Çeşme, Urla ve Karaburun’un kalkınmasını destekleyen Yarımada İzmir adlı bir proje dahi var ve bu kapsamda yapılan çalışmalar Karaburun’un önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğinin habercisi. Karaburun ile yollarımız bu yıl yeniden kesişti; gördük ki burası hem sırt çantalı gezginler, hem kafa dinlemek isteyenler, hem kampçılar, hem de deniz meraklıları için İzmir’de bulunmaz bir yer.

İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı

Karaburun’un bakir koylarını keşfedin

Karaburun yarımadasında organize plajların yanı sıra hiç beklemediğiniz yerlerde karşınıza çıkacak çok sayıda bakir koy bulunuyor. Bir yarımadadan bahsediyor olsak da sahil şeridindeki koylar genellikle işletmesiz ve taşlık kıyılardan oluşuyor. Kumluk plajlarının sayıca çok çok az olması, Karaburun’u yakınlarındaki diğer tatil beldelerinden ayıran en önemli özellik. Kıyıların taşlık ve çakıl oluşu aynı zamanda bir avantaj; çünkü bu rota İzmir’in en berrak kıyılarıyla tanışmanıza da imkan sağlıyor.

Merkezdeki Bodrum, Mimoza ve İncirlikoy Akvaryum, Karaburun’un en bilinen ve en çok tercih edilen plajları. Koy keşiflerini çoğaltmak için arabaya plaj sandalyelerini, çantaya deniz ayakkabılarını atıp aşağıdaki koyları da listeye almanızı öneririz.

Dolungaz, İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Dolungaz

Dolungaz

Şirin Baba Camping önündeki koy ile onun hemen sağında kalan Dolungaz kıyısı Karaburun’daki favorimiz! Hem manzarası hem de turkuaz renkli kıyıları ile İzmir’de yüzülecek en güzel yerlerden. Yanınızda deniz gözlüğü ve şnorkel de varsa, su altı keyfi de bonusu.

Badembükü, İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Badembükü

Badembükü

Karaburun’daki ilk gözağrımız, ikinci sevdiğimiz. Badembükü, yarımadanın batısında olduğu için genelde rüzgarlı ve dalgalı ama plajı kimseyle paylaşmak istemiyorsanız tam olarak gelmeniz gereken yer. İşletmesi olmayan, havluyu serip kitabınıza gömüleyeceğiniz mis gibi bir koy.

Boyabağı, İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Boyabağı

Boyabağı

Kaynarpınar’ın yakınındaki Boyabağı, Karaburun’un en sakin plajlarından. Özel işletme de var, ücretsiz halk plajı da. Özellikle çocuğunuz varsa ya köpeğinizle geziyorsanız, çimlik alanı olan Maki’de çok rahat edersiniz. Boyabağı’nınkıyısı taşlık ama birkaç adım ilerisi tamamen kum.

Ayıbalığı, İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Ayıbalığı

Ayıbalığı

Akdeniz fokunun üreme mağaralarının çevresindeki Ayıbalığı, Mordoğan’da sevdiğimiz koylardan biri oldu. Özel işletmeleri de var, halk plajı da. Koruma altında olan bir koy. Rüzgarsız ve dalgasız, özellikle sabah erken saatlerde yüzmeyi sevenler için ideal.

Manal Koyu

Mordoğan’da en sevdiğimiz koy kuşkusuz Manal. Upuzun bir plajı var; şemsiye şezlong kiralanabiliyor, isteyen de havlusunu plaja serip ücretsiz takılıyor. Etrafında duş, kafe, tuvalet imkanı var. Dalgası olmayan mis gibi deniz, üstelikgünbatımında da pek keyifli.

Beyaz Kayalar

Manal Koyu’na geldiyseniz görmeniz gereken bir diğer koy da Beyaz Kayalar. Manal koyunun plajından patikayı takip ederek önce adaya, oradan da ara yolu izleyerek buraya ulaşıyorsunuz. Çok sessiz sakin bir yer, Beyaz Kayalar bizim için Karaburun gezisinin sürprizi. 

Karaburun köylerini gezin

Karaburun, İzmir’in en az nüfuslu en doğal ilçelerinden biri. Bugüne kadar kendi içinde kalmış, modernize olmamış Karaburun’un kendine has doğallığı ise bugün ona yerel özelliklerini koruyabileceği ve hatta bu özellikler üzerinden kazanabileceği yeni tarım ve turizm değerleri sunuyor. Karaburun’un kıyı köylerinde balıkçılık geçmişten günümüze sürerken, iç kısımda kalan köyler tarım ve hayvancılık geleneğini devam ettiriyor. Zeytinde hurma, çiçekte nergis, sebzede enginar, meyvede narenciye Karaburun’a ait has lezzetler.

Karaburun gezi rotanıza Sazak, Sarpıncık, Saip, Ambarseki ve Kösedere köylerini de ekleyin. Ambarseki’de ya da Saip’te köy kahvaltısı, Kösedere’de kahve molası, Sarpıncık’ta fener manzarası, Sazak’ta terk edilmiş köy gezisi ile Karaburun keşiflerinize devam edin.

İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Sazak Köyü

Terk edilmiş Rum köyü Sazak’ı görün

Eski Rum köyü Sazak, Sakız Adası’nın tam karşısında yer alıyor. 1923 yılında, Mübadele anlaşması ile Sakız’a göç eden Rumların ardından köy terk edilmiş ve bir daha gelen gideni, yerleşeni hiç olmamış. Boş kaldığı yıllarda talan edilen köyde, şu an sadece kalıntıları görebiliyorsunuz. Sarpıncık feneri yakınındaki Sazak köyünün içinde araçla gezmek mümkün değil; ancak arabanızı yakına park ederek kalıntılar içerisinde kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Sazak köyünün İzmir’deki bir diğer benzeri Ödemiş sınırlarındaki Lübbey köyü ama Lübbey’in köy mimarisi Sazak’a kıyasla çok daha görülebilir ve incelenebilir durumda.

İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı
Sarpıncık Feneri

Sapıncık Feneri’nde günü batırın

Badembükü’nün bol rüzgarlı ama cam gibi pırıldayan kıyısından sonra sıra yarımadanın ucundaki Sarpıncık deniz fenerini görmekte. Adını bulunduğu mahalleden alan Sarpıncık feneri, 1938 yılında yapılmış olmasına rağmen çok bakımlı ve temiz. Yarımadanın en iyi günbatımı noktalarından birine ev sahipliği yapan feneri arkanıza alıp manzaraya baktığınızda; karşınızda Midilli Adası’nı, sağınızda Foça’yı görüyorsunuz.

Karaburun’un su altı dünyası ile tanışın

Halihazırda hem İzmir’deki yaban hayatı açısından bir merkez hem de nesli tükenmekte olduğundan koruma altına alınmış canlıların üreme alanı olan Karaburun yarımadası, su altı dünyası zenginliği ile de öne çıkıyor. Özellikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 17 noktayı dalış alanı olarak ilan etmesiyle dalış turizmi konusunda da önü açılan Karaburun’un farklı derinlik ve coğrafi şekillere sahip Büyük Ada, Küçük Ada, Domuzburnu ve Arslan kayası mevkiilerinde bu aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Müren, orfoz, sargoz, lapin, akya, orkinos, barakuda, deniz böcekleri, ahtapot, deniz tavşanı, deniz yıldızları ve nesli tükenmekte olan pina gibi deniz canlıları dalış esnasında size eşlik edecek türlerden.

İzmir Gizli Cenneti Karaburun Gezi Rehberi, Neşem Çelikkaya Bozdağ, Megaplus dergisi 36. sayı

Deniz kenarında Ege lezzetlerinin tadına varın 

Yöreye ait zeytinyağlıların, bölgenin taze otlarından hazırlanmış salataların, mevsiminde yapılacak enginarlı lezzetlerin, balıkların ve deniz mahsüllerinin tadına bakmadan dönersek Karaburun gezisi biraz eksik kalır. Bu gezide Ege lezzetleriyle buluşma anınızı deniz kenarı mekanlarına saklayın; Yeni Liman yolundaki Sardunya ile Mordoğan’daki Viramor bizim Karaburun’da en sevdiklerimiz. Kabak çiçeği dolması,acı ot kavurması, arap saçı köftesi, kalamar ve ahtapot Karaburun’da tadılacaklar arasında.

Dönüş yolunda Balıklıova’ya uğrayın

Karaburun’un en güneyindeki Balıklıova köyünü dönüş yolunuza saklayın. İzmir’in en sakin balıkçı köylerinden biri olan Balıklıova, geçmişte Polikhne adıyla bilinen bir Rum köyüymüş. Mübadele zamanı boşaltılmış, zamanla Rumların yerini Türkler almış.

Bugün Urla ilçesine bağlı olan Balıklıova, İzmir’in kafa dinlemelik rotalarından bir diğeri. Köyün yapılaşma izni olmadığı ve kıyı şeridi koruma altında olduğundan doğallığı geçmişten bugüne devam ediyor. Balıklıova’da, denizle iç içe evlerin arasında kısa bir gezintiye çıkıp salaş ama lüks mekanlarında deniz mahsüllerini tadabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken, köyün ünlü un kurabiyesinden almayı da unutmayın tabii. Hele ki fırından yeni çıkmışsa, kokusu her yanı sarıyor!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu