Sağlık

Doğanın Ritmine Ayak uydurun: SİRKADİYEN RİTİM

Diyetisyen Burcu Dilek Demir

Uzman Diyetisyen Burcu Dilek Demir

Tel: 0232 403 04 06 / 0544 415 75 15
Alsancak / İzmir
Instagram: dietchi_official
Facebook: dietchii
www.izmirbeslenmeuzmani.com

Beslenme uzmanı olarak ileride sıkça duyacağınız konuları aydınlatmaya çalışıyorum. Geçen ay işlevsel fonksiyonel beslenmeden bahsetmiştim. Bu gün ise vücudumuzun doğayla birebir bağlantı kurduğu iç saat ‘sirkadiyen ritim’ hakkında konuşalım.

Sirkadiyen ritim bize hala doğanın bir parçası olduğumuzu hatırlatan, biyolojik iç saatimizdir. Her ne kadar teknolojik varlıklar olsak da, binaların içinde yaşayıp doğadan uzaklaştığımızı düşünsek de biz doğanın bir parçasıyız ve doğada her canlının birbiriyle bağlantılı olduğuna inanıyorum. Bilim adamımız Aziz Sancar’ın Nobel ödülü almasıyla sonuçlanan keşfi; güneşi görmesek bile gündüz ve geceyi algılayan algaçlarımız olduğu ve vücudumuzun iç saatinin biz fark etmesek de çalışmaya başlaması üzerinedir.

Vücudumuzda, birçok üretim, yapım ve yıkım olayı gerçekleşmekte. Metabolizmadaki olayları başlatan, bitiren veya devam etmesini sağlayan birçok kimyasal, vücudun biyoritmine göre üretilirler. Biyoritmimiz de güneşin doğduğu ana göre belirlenir. Bu bilgiyi bilmek oldukça önemli. Çünkü doğayla uyumlanmamız aksadığında biyoritmimiz bozuluyor. Bunun sonucunda üretilmesi gereken hücreler, hormonlar dokular üretilemiyor; vücut tamir ve tadilat işlerini gerçekleştiremiyor. Bu durumda tabii ki yenilenemeyen hücreler yaşlanmaya, bozulan hormon dengesi hastalıklara sebep oluyor.

İyi haber bozulmuş olan bu saatin tekrar kurulabileceği gerçeği; kötü haber ise bunun için istekli ve kararlı olmanız gerektiği. Şimdiye kadar çoktan öğrenmiş olduğunuz bir gerçek var ki, çaba sarf etmeden, sabretmeden, inanmadan ve istikrar olmadan hiç bir hedefe ulaşamıyoruz. Biyoritmi biz bozduk tekrar biz düzelteceğiz.

Öncelikle sabah kalkış ve uyku saatlerini düzenlemekle bu işe başlayabiliriz. Sabah kalktığımızda arada cam olmadan ilk olarak güneşle temasa geçmek, gece mutlaka 1 ile 4 arası derin uykuda olmak ve tamamen karanlık bir ortamda uyku halinde olmak önemli.

Sirkadiyen Ritim Nedir? Uzman Diyetisyen Burcu Dilek Demir Size Anlatıyor. Megaplus dergisi 36. sayı

* Sabah 5.00-7.00 arası meditasyon için en uygun zaman.

* Sabah 7.00 kortizol hormonu vücudu uyandırmayı ve gün içindeki mücadeleye hazır olmamızı sağlıyor.

* Sabah 7.00 spor yapmayın hala kas gücü zayıf.

* Sabah 9.00 vücudun dinç olduğu saat. Spor, özellikle kardiyo yapabilirsiniz.

* 10.00 bellek en iyi durumda. Toplantı saati olabilir.

* 12.00 dinlenme saati. Kan akımı beyinde azalıyor ve dikkat dağınıklığı var. Ufak bir uyku gerekli.

* 13.00 organlar çok yavaş çalışıyor. Enerji düşük.

* 14.30 tekrar enerjimiz yerine geliyor.

* 16.00-17.00 kasların en güçlü olduğu saat. Ağır antrenmanlar fitness ve ağırlık çalışmaları için en uygun saatler.

* 20.00 yemeği kesiyoruz.

* 21.00 hayat mücadelesinde yardımcımız kortizol, sagılanmayı bırakıp, uyku ve rahatlama hormonumuz melatonin salgılanıyor. (Tabii yemeği 21.00’da yiyorsanız bu sistem bozluyor)

* Gece 1.00-3.00 arası uykudaysanız tamir ve yenilenme işleri var.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu