Gezi

Bi’ Damla Samos

Damla Özal Megaplus Dergi Editörü

Damla ÖZAL

Megaplus Dergi Editörü

[email protected]

Bi’ Damla Sakız hikayesinden sonra şimdi de sıra komşumuzun bir diğer adası Samos’ta… Yaz uzun, gidilecek çok ada, görülecek çok yer, keşfedilecek çok sokak var. O zaman Sakız’dan sonraki yeni rota Samos Adası dedim ve yola çıktım. Yeşilin her tonunu barındıran, huzur dolu, keyifli bir yer Samos Adası… Hem de Kuşadası ve Seferihisar’ın karşısında, hemen dibimizde yani. Kısacık bir feribot yolculuğuyla geçiyorsunuz bu güzel adaya ve keşfinize başlıyorsunuz…

Vapura Kuşadası’ndan bindiyseniz Pythagorion’a, Seferihisar’dan bindiyseniz Karlovassi’ye iniyorsunuz. Pasaport kontrolünün ardından sevimli adaya ayak basar basmaz komşuya geldiğinizi hissediyorsunuz. Samos’ta Türk turist yoğunluğu Sakız kadar çok değil, Avrupa’nın farklı ülkelerinden adaya gelip tatil yapan turistler ise çok fazla. Gerçekten de tatilde buraya gelmeye değecek güzellikler sunuyor Samos… Yemyeşil doğası, kum yada çakıltaşı plajları, masmavi denizi ile size “iyi ki gelmişim” dedirtiyor. Belirtmek gerekir ki gençlere yönelik, dinamik, hareketli bir tatil adası değil, daha çok kafa dinlemelik, huzur bulmalık bir ada Samos. Ama kesinlikle gençler de burada eğlenebilir ve keyifli bir tatil geçirebilir.

Sıcacık insanları, ve samimi atmosferiyle Samos, ufak tatil kaçamaklarında mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerden biri. En az 2-3 gününüzü bu adaya ayırarak pek çok noktasını keşfedebilir ya da huzur dolu uzunca bir tatil için bu adaya şans verebilirsiniz. Bizim önerimiz ilk gidişinizde bir tur eşliğiyle adayı tanıyıp ikinci ve sonraki gidişlerinizde bireysel geziler yapmanız yönünde. Çünkü ada çok da küçük değil. Dolayısıyla toplu taşıma ya da taksiyle adanın tamamını fethetmek çok zor ancak uygun fiyata araç kiralamak mümkün. Böylece en uzak doğa harikası koyları ve ücra plajları keşfetmek daha kolay. Gerçekten de adanın her plajı birbirinden değişik ve güzel. Kimi kumsal, kimi çakıltaşı artık nasıl severseniz… Özellikle Kokkari Plajı ve Pythagorio Plajı mutlaka görülmeli.

Sindire sindire kuzey ve güney yönlü olarak iki parçada değerlendirilerek adım adım gezilebilecek olan ve her köşesinde farklı huzur barındıran bu güzel adanın en ünlü yerel ürünü ise şarapları… Dionysos, mitolojiye göre Samoslulara bizzat bağ yetiştiriciliğini ve şarap üretimini öğretmiş. Sadece şarapları üretim yerinde tatmak için bile yüzlerce turist adaya gelirken, Şarap Müzesi’ni ziyaret etmek bu açıdan önem taşıyor.

Yunan mutfağının lezzetlerinin tadını bu adada da çıkarabiliyorsunuz. Greek salad, leziz deniz ürünleri, meşhur frappeleri derken Samos’a geldiğinizde mideniz bayram edecek.

Samos adası gezi rehberi, megaplus dergisi 35. sayı

Pythagorion ve Pisagor’un adalet bardağı

Samos doğumlu olan ünlü Yunan matematikçi Pisagor, MÖ 570 ile 495 yıllarında bu topraklarda yaşamış. Teoremleriyle tüm dünyayı etkileyen ünlü matematikçiden izler adada çok rahat biçimde görülebiliyor. Hatta adanın bir bölgesi Pisagor’un adını taşıyor; Pythagorion… Sahilin en uç bölgesine bir de Pisagor heykeli yapılmış, burası Samos’a gittiğinizde mutlaka uğrayıp bir fotoğraf çekilmeniz gereken yerlerden…

Pythagorion’da dolaşırken hediyelik eşya satan dükkânlarda ilginç tasarımlı bir bardakla karşılaşıyorum. Pisagor’un kabı ya da bardağı olarak tanıtılan bu bardak bölgenin simgesi haline dönüşmüş. Bardağın hikâyesi ise oldukça ilgi çekici.

Bardağın içinde bir yükselti bulunuyor. Herhangi bir içeceği bu bardakla içebilmeniz için doldururken seviyesinin yükseltiyi aşmamasına dikkat etmek zorundasınız. Aksi halde içine boşalttığınız sıvı, bardağın altındaki delikten akıp gidiyor ve fazlasını isterken tamamını kaybetmiş oluyorsunuz. Pisagor, bu buluşuyla “aza kanaat getirmeyen, çoğu bulamaz” düşüncesini vurgulayarak açgözlü kişilere uyarıda bulunmuş, e gitmişken bu uyarıdan da nasibinizi alıyorsunuz…

Üniversite kenti Karlovassi

Osmanlı döneminde yüksekliği ve kış koşullarındaki kar yağışlarının etkisiyle bu bölgeye Karlıova denirmiş. Sonrasında da adı günümüze Karlovassi olarak gelmiş.

Bugün merkezi Midilli’de olan Ege (Aegean) Üniversitesi’nin matematik, istatistik ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerinin bulunduğu Karlovassi’de adanın öğrenci nüfusu barınıyor. Sadece bu özelliğiyle bile Samos’un merkezi Vathi’nin önüne geçmeye başlamış bu bölge.

Kartpostallık Kokkari

Karlovassi ile Vathi arasında kalan ve kartpostallık görüntülere sahip Kokkari adanın en ünlü plajlarının bulunduğu bölge… Samos’a geldiyseniz Kokkari’ye uğramadan asla dönmeyin, adanın en güzel plajlarından birine sahip olan Kokkari’de yüzmeyi ihmal etmeyin ve gelmişken sahil boyunca sıralanan keyifli restoranlardan birinde leziz yemekler yemeyi unutmayın… Kokkari’de izlenen gün batımının da hafızanızda yıllarca güzel bir anı olarak kalacağına eminim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu