Yemeği En Az Annenizinki Kadar Güzel Olan Kuru Fasulyeci; Ali

Esat Erçetingöz, Kadrajımdan Lezzetler,, megaplus dergisi 35. sayı

KADRAJIMDAN LEZZETLER

Esat Erçetingöz

Instagram: @esat_ercetingoz

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan kuru fasulyenin tadına doyum olmaz. Etli ya da etsiz fark etmez; bu geleneksel yemeğimizin yanına pirinç veya bulgur pilavı da geldi mi tadına doyum olmaz. Kıymalı, pastırmalı veya sucuklu da yapılabilen kuru fasulyeyi sevmeyen var mı? Peki kuru fasulyenin en iyisini kim yapar? Birinci sırada anneniz, sonrasında ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yarım asırdır hizmet veren KURU FASULYECİ ALİ…

Kemeraltı’nda bir öğle vakti… Salepçioğlu Camii’nin arka sokaklarında bir yerden güzel yemek kokuları geliyor, bizi yavaş yavaş kendine çekiyor. Bu yer salaş ve mütevazı bir mekan. Az sonra muhteşem bir ziyafet sofrasının hazzını, yediğimiz bir tas kuru fasulyede buluyoruz. Bize bu hazzı yaşatan mekanın bir tabelası bile yok.

Onu Kemeraltı’nda herkes Kuru Fasulyeci Ali olarak biliyor. Mesleğe 1968 yılında 1. Sanayi’deki bir esnaf lokantasında çırak olarak başlayan Ali Avcı 64 yaşında.

1979’da Kemeraltı’na gelerek kendi mekanını açmış Ali Usta…Yani tam 51 yıldır

“Kuru Fasulye” pişiriyor. Üstelik yarım asırdır pişirdiği fasulyenin cinsini de hiç değiştirmemiş. Konya Ereğli’den getirdiği çalı fasulyesini pişiriyor etsiz olarak…

Kuru Fasulyeci Ali ara sokaklarda bir köşeye sıkışmış küçücük bir mekan. Topu topu 25 kişilik masası var, özellikle öğle saatlerinde dolup taşıyor. Kemeraltı esnafı telefonla aradıkları mekana boşalınca geliyor. Hava güzel olursa tek avantajı dükkanın önüne attığı ilave masalar oluyor.

Lokantanın tezgahı topu topu 1.5 metrekare… Üzerinde hiç boşalmayan fasulye tenceresi ve Ödemiş Köfte pişirdiği bir de mangal bulunuyor. Unutmadan söyleyeyim Ali Usta Ödemiş Köfteyi menüye yoğun istek nedeniyle sonradan ilave etmiş. Köfte de en az kuru fasulye kadar lezzetli gerçekten.

Kısacası bu mekanda sadece Zeytinyağlı Kuru Fasulye ve Ödemiş Köfte yenebiliyor. Ziyafete gelenlerin menüsü de çoğunlukla az kuru, az pilav ve tek köfte oluyor. Tabii yanında piyazı, cacığı, turşusu da var. Ardından bol tahinli, bol cevizli Kemalpaşa tatlısını sakın unutmayın.

Belki size komik gelecek ama bu mütevazı ama muhteşem ziyafetin faturası ise;

Kuru-Pilav 12 TL, Ödemiş Köfte Porsiyon 17.5 TL, Piyaz 5 TL, Cacık 4 TL ve Kemalpaşa tatlı sadece 5 TL.

Biliyorum, “nerede bu Kuru Fasulyeci Ali” diye soracaksınız;

Adres:  Tarihi Kemeraltı 918 Sokak No. 1 Salepçioğlu Camii Arkası Konak- İZMİR