SWOT

murat özçelik yatırım uzmanı

Murat ÖZÇELİK

Yatırım uzmanı – coach

Instagram: muratozcelikstory

+90 532 616 33 55

 Amerikan filmlerdeki SWAT timinden değil, SWOT analizinden bahsedeceğim. Bakalım bu sefer ne yumurtlayacak diyenler vardır illaki…

Öncelikle SWOT analizi nedir; bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir. “Kaynak:Vikipedia”

Hani belki bana inanmazsınız diye kaynak da belirteyim dedim J

Matematik mezunu bir adamım. Çok da sever mümkün olduğunca hayatımın her alanında kullanmaya çalışırım. Buna rağmen ben bile bazı konularda, “Ya hocam, tamam da biz bunları gündelik hayatımızda nerde kullanacağız allasen” demişimdir. SWOT analizi de bana ilk duyduğum zamanlar sadece satacağım gayrimenkuller için yapacağım bir şey gibi geliyor ve insanların bunu abartmasını anlamıyordum. Müşteriyi etkilemek için bilimsel bir çalışma niteliğinde koyarsın önüne, atarsın havanı, alırsın yetki belgeni şeklinde… Hani seni daha kurumsal, daha eğitimli gösterir hesabı. Tabi “vizyonun kadar düşünüyor ve yaşıyorsun” diye boşuna dememişler.

Eeee? Peki, ne işimize yarayacak bu analiz?

Her şeyden önce SWOT analizini iyi anlamak için önce kendimize yaparak başlamalıyız. Hatta ne iş yapıyorsak yapalım, ilk yapacağımız şey bu olmalı.

Güçlü ve Zayıf yanlarımız ne?

Ya sunduğumuz ya da sunabileceğimiz fırsatlarımız veya hayatımızdaki insanlara tehditlerimiz?

Tabii “ben yoğurdum ekşi” diyen görmedim. Bu nedenle SWOT analizini samimiyetle kendimize yapamayacaksak, bir arkadaşımız dostumuzdan yardım istemeliyiz.

Satış sektöründe “ Önce kendini satmalısın” cümlesini duymuşsunuzdur.

Duymadıysanız da illaki duyacaksınız birçok defa.

Sadece kendini satmakla alakalı kitaplarca yazı yazılabilir. Hatta bu konuda kitaplar var.

İşte kendimizi karşımızdaki insana satmak istiyorsak, elimizdeki en güçlü argüman bu SWOT analizi olacak. Bizi ne kadar tehdit görecek, karşımızdaki insana hangi fırsatları sunabiliriz, hangi konularda eğitimliyiz, güçlüyüz veya yetenekliyiz…

Eee, zayıf yanları da mı anlatacağız hocam?

Zayıf yanlarını sen önceden bilirsen, karşındaki insan bunları fark ettiğinde hangi cümleleri kurman gerektiğini biliyor olacaksın. Düşük yapmış kedi gibi bakmaz, yapıştırırsın açıklamayı.

“Her şey tamam da bana ne bundan, ben satış pazarlama sektöründe değilim ki” mi dedin? Hayatımızın neden kalabalık veya bomboş olduğunu, neden saçma sapan insanlarla dolu ya da tam tersi çok kaliteli insanlardan oluştuğunu, arabesk tiplerin neden sürekli bizi bulduğunu anlayacağımız doğrulukta bir test sunuyorum yahu.

Bunlar hep beni mi bulur diyorsun ya bazen…

Buradaki önemli detay; yukarıda söylediğim gibi ben yoğurdum ekşi diyen görmedim. Sorsan herkes Clark Kent (Süperman), Bruce Wayne (Batman), Diana Prince (Wonder Woman)… Dünya üzerinde yaratılmış en muhteşem varlık her zaman öncelikle kendimiz değil miyiz? Özellikle son çocukların “Bakmışlar benden daha iyisini yapma ihtimalleri yok bırakmışlar çocuk yapmayı” cümleleri kulaklarınızda çınlasın.

İşte bu nedenle SWOT analizini başka birine yaptırmamız lazım. Bize gerçekleri söylemekten korkmayacak birine. Gerçeklerle yüzleşmek istiyorsak tabi ki…

Yok eğer, “ben egolarımla mutluyum, ver gazı ver gazı” diyorsak SWOT’a da gerek yok. Sen en muhteşemsin. En hakiki muhteşem J

Halkayı biraz daha genişletelim.

Birini işe alacaksınız. SWOT analizini yapın ya da yaptırın. Kahrolsun CV.  Yaşasın SWOT!

Sevgili adayı mı var? Arkadaş gruba yeni biri mi katıldı? Bir kiracı adayı mı var? Hayatına yeni biri mi geldi? SWOT analizi hemen yanında!

Sadece kişiler için geçerli değil bu analiz. Durum ve olaylar için de geçerli. Aşık olmak, birinden nefret etmek, diyet yapmak, argo konuşmak, alkol veya sigara tüketimi, uykusuzluk… Hayatımızdaki birçok şeye bu analizi yapıp bize neler katıyor, bizden neler alıyor, bizim hayatımızda uzun vadede tehditleri var mı veya bu duygu ya da durum bizim hayatımız da fırsat mı olacak, öğrenebiliriz. Yeni başlayacağınız bir iş yerine, yeni taşınacağınız bir semte veya eve, yeni alacağınız bir kıyafete, yeni alacağınız telefona ya da arabaya da SWOT analizi yapabilirsiniz.

3 gün sonra eve gidip eşinize, “Cengiz yeni alacağın arabaya SWOT yaptım; kesinlikle ailemize uygun bir araba” derseniz, size sanayideki ustaya bakar gibi bakacak, ama olsun.

Tek seferde ofsaydı açıklayabilme başarısı ile eş değerdir 🙂 Kesin bilgi; yayalım.

Exit mobile version