Beslenme Değil; Fonksiyonel Beslenme

Diyetisyen Burcu Dilek Demir

Uzman Diyetisyen Burcu Dilek Demir

Tel: 0232 403 04 06 / 0544 415 75 15
Alsancak / İzmir
Instagram: dietchi_official
Facebook: dietchii
www.izmirbeslenmeuzmani.com

Fonksiyonel beslenme kavramını ilk ortaya atan diyet uzmanlarından biri olarak şunu söylemeliyim ki bu kavramı artık çok daha fazla duymaya başlayacaksınız. Bu başlığı yaklaşık 10 sene önce kullanmaya ve dergilerde yazmaya başladığımdan beri daha farklı mecralarda bu tabiri duyar oldum. Aklın bilimin ve mantığın yolunun bir olduğuna, sağlığa önem veren herkesin eninde sonunda aynı yerde buluşacağına inanıyorum.

Fonksiyonel beslenme bireysel olarak vücudumuzun ihtiyaçlarını detaylı şekilde ele alan, besinlerin tarladan sofraya, hatta vücudun içindeki yolculuğunu da gözeten bir beslenme modelidir. Burada besinlerin mideyi doyurmasından çok vücudu tedavi etmesini, kendini onarmasını, üstün bir welness yaklaşımını hedef alan özel besin ve içeriklerin, uygun ve doğru bir  şekilde vücuda ulaştırılması esastır.

Bu çok kolay bir model değildir tabii ki. İyi bir uzmanlık ve doğru bir takip gerektirir. Ekip halinde çalışmak çok önemlidir.

Ofisime gelen bir çok kişi ilk etapta kilo vermek istediklerini söylerler. Ancak maalesef şunu söylemeliyim ki programa başlayan veya hazır olmadığı için başlayamayan bir çok kişide kilo sadece bir semptomdur. Yani bir hastalığın veya vitamin mineral eksikliğinin,  hormonal dengesizliğin bir sonucudur veya sebebidir.

Tabii bu sizi korkutmasın. Başta üşengeç olmak ve bu işin gözünüzde büyümesi normal, çünkü bedeniniz zaten düşük enerjiyle çalışıyor. Amaçlarımızdan biri de bu üşengeçliğin  ortadan kalkmasını sağlamak. Doğru beslendiğinizde, doğru vitamin mineral ve takviyeleri kullandığınızda, fazla yağdan kurtulduğunuzda bu halsizlikten ve enerji düşüklüğünden eser kalmayacak.

Fonksiyonel beslenmenin ilham aldığı fonksiyonel besinler bu programda oldukça önemli. Ancak bu gıdaların yenme miktarı ve sıklığı tamamen kişiye özel belirlenmeli. Çok yemek değil doğru oranlarda yemek önemliydi  unutmayalım.

İşte vazgeçemediğimiz fonksiyonel besinlere bir kaç örnek;

• Avokado: daha önceki yazımda da yazmıştım.  Mucizevi besine mutfağınıza lütfen yer açın.

• Rengârenk sebze ve meyveler: sofrada her rengin olmasına özen gösterin. Kırmızı, koyu yeşil ve mor olanlar çok önemli.

• Bitter sebzeler: doğal aromatik olarak acı olan sebzeler; yabani roka, kale, kırmızı ve kara hindiba, zerdeçal, tarçın gibi geniz yakan baharatlar ile dereotu, nane gibi otlar ve kahve, kakao gibi ile turunçgiller(özellikle kabukları)

• Balık yağı w-3 EPA-DHA-ALA

• Yumurta

• Tohumlar ve yağları; kenevir yağı ve kenevir tohumu, keten tohumu, çörekotu, chia, kinoa, karabuğday, teff, amaranth, karabiber.

• Özel çaylar; özellikle matcha, beyaz çay, yeşil çay, mate, oolong çayı, rooibos çayı, hibisküs.

• Yağlı tohumlar, ceviz badem fındık çam fıstığı kabak çekirdeği vb.

Tohum Mix

İçine koyduğunuz her besinin içeriğini zenginleştiren bir fikre ne dersiniz?

Yediğiniz yiyeceklerin bitkisel protein, sağlıklı yağ ve özel mineral değerlerini artıracak Mix Tohum Kavanozunuzu hazırlamak oldukça basit. Bu kavanozu hazırladığınızda öğünlerinize ekstra protein eklemenize gerek kalmadan sebze günü yapabilirsiniz.

Bu karışımda susam, kenevir tohumu, chia tohumu, teff tohumu, kabak çekirdeği, keten tohumu ve ayçiçeği tohumu var. Alerjiniz olduğunu düşündüğünüz bir tohum varsa lütfen koymayın ve bu tohumların paketli, son kullanma tarihli ve markalı olmasına özen gösterin.

Bu basit tohum karışımını her şeye koyabilirsiniz; avokado tostundan, yumurtalara, sebzelere, salatalara ve tahıl kaselerine hatta smotthielerinize koyabilirsiniz. Ayrıca fırında hazırlayacağınız galeta ve peksimetlerin üzerine de koyabilirsiniz.

Sağlık mutluluk ve olumlu enerji diliyorum hepimize.

Exit mobile version