Türkiye’nin İlk İllüstrasyon ve Animasyon Ajansı: Fam°

“fam diye mi okunuyor fem mi?”

Türkiyeli illüstratör ve animasyoncuların yeni ajansı fam’ın kurucuları Selen ve Ege için bu sorunun doğru bir cevabı yok. Ailenin İngilizcesi olan family ve Fransızca kadın anlamına gelen femme kelimelerinden esinlenerek oluşturulmuş bu isim iki okunuşta da istenilen hissiyatları yaratabiliyor.  “fam” iki kadının genç yetenekleri bir araya getirerek yaratıcılıklarını farklı alanlarda sürdürebilmeleri için görünürlük ve finansal destek sunmayı amaçlayan yeni bir oluşum.

Selen ve Ege

Selen ve Ege geçen sene aynı eve taşınmışlar. Selen mimar, Ege ise üniversitede araştırma görevlisi. fam’ı kurma fikri aynı eve çıktıklarında evlerine asmak istedikleri illüstrasyonları elde etmekte güçlük çekince ortaya çıkmış. Beğendikleri illüstratörlerinin eserlerini almakta zorluk çektikçe biraz sorup soruşturmuşlar ve aslında bir sürü yetenekli insanın platform eksikliği ve finansal çekinceler nedeniyle illüstrasyon yapmayı bırakmak zorunda kaldıklarını öğrenmişler. Konuştukları birçok kişi illüstrasyon ya da animasyon yaparak geçinmenin çok zor olduğunu, bu nedenle sevdikleri şeyi yapmaktansa istemediklere işlere doğru sürüklendiklerini, ya da yurtdışına taşındıklarını belirtmiş. Selen ve Ege de doğru zaman, doğru mekan ve doğru neden olduğuna inanarak bu konu hakkında bir şey yapmaya karar vermişler.

İlkçağlardan bu yana gelen sanat; İllüstrasyon

Peki illüstrasyon ve animasyon derken tam olarak neden bahsediyoruz? İllüstrasyon, uzun süredir var olan bir sanatsal çizim formu aslında. Başlangıç tarihini mağara çizimlerine kadar götürenler bile var. Asıl kullanımının yayıldığı dönemler ise basılı metinlerin çıktığı zamana denk geliyor. Anlatılan hikayelerin desteklenmesi için yapılan çizimlere illüstrasyon deniyor. Bu bağlamda uzun bir süre bir başka içeriği destekleyen çizimlere verilen isim olarak kullanılıyor. Ama fotoğraf teknolojisinin bulunması ile işler biraz karışıyor. Fotoğraf gerçek hayatta olanın temsili için kullanılırken, illüstrasyon gözle görünmeyen fikir veya hisleri, gerçek hayatta var olmayan dünyaları görselleştirmek için tercih edilen bir forma dönüşüyor. Böylelikle illüstratörler teknoloji, tasarım sektörlerinin, sanatın, çocuk kitaplarının, kitap kapaklarının ve hayal dünyalarının aranan isimleri oluyorlar.

Günümüz dünyasının vazgeçilmezi; Animasyon

Hareketli çizim olarak basitçe tanımlayabileceğimiz animasyonun tarihi de illüstrasyon kadar eskiye gidiyor. Video kameralar icat edilmeden yüzyıllar önce çizimleri arka arkaya getirerek hareketli görüntü elde etme sanatı olan animasyon, illüstrasyon ile beraber günümüzün görsel dünyasında soyut fikirleri anlatmak için çok önemli bir yer tutuyor. Ancak günümüzde illüstratörler ve animasyon sanatçıları bu araçsallaştırılmanın ötesine doğru bir geçiş yapıyorlar. İllüstrasyon da animasyon da artık çoğu coğrafyada bir sanat dalı olarak kabul ediliyor, birçok sergide, bienalde, galeride karşımıza çıkıyor, dünya çapında festivallere konu oluyor.

Genç yeteneklerin yeni ajansı fam°

fam işte bu değişimi Türkiye’ye layıkıyla yansıtabilmeyi hedefleyen bir oluşum. Hem sektörün ileri gelen isimlerini hem de genç yetenekleri temsil ederek aslında yurtdışında yaygın olan sanatçı temsil sistemini Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefliyorlar. Selen ve Ege girdikleri bu serüvende dinledikleri hikayeler sonunda bu değişikliğin bir gereklilik olduğunu söylüyor. En başta amaçları illüstrasyon eserlerini daha ulaşılabilir kılmak iken yaratıcı sektörde çalışan bu insanların dertlerini keşfettikçe onlara destek olabilecek bir format üretmeye karar veriyorlar. İletişimde oldukları illüstratör ve animasyon sanatçılarının da fikirlerini alarak fam° ı Türkiye koşullarına uygun, çok yönlü bir ajans olarak şekillendiriyorlar. Bu sistemde fam° a dahil olan sanatçılara proje üretip finans, hukuk, iletişim ve kariyer danışmanlığı veriyorlar. Sanatçılara yeni üretim kanalları açıp onların tanıtımını yapıyorlar. Sanatçılara hak ettikleri ekonomik şartları ve üretim koşullarını yaratarak çizerlerin enerjilerini sadece yaratım süreçlerine ayırabilmelerini sağlıyorlar. Aynı danışmalığı üretimin talep tarafında olan kişi ve kurumlara da vererek proje süreçlerinin en verimli şekilde geçmesi için uygun ortamı oluşturuyorlar.

fam° dokunuşu

Siz fam°a başvurduğunuzda fikrinizi anlatmanız yeterli oluyor. fam° fikrinizi dinliyor, fikrinize uygun projeyi ve ona uygun sanatçıyı size sunuyor ve sanatçının yaratıcı alanı ile sizin beklentinizi en mükemmel şekilde birleştirecek bir ortaklık yaratıyor. Böylelikle hem sevmedikleri işleri yapmaktansa severek yaptıkları işle geçinebilmeleri için illüstrasyon ve animasyon sanatçılarına alternatif kapılar açıyorlar, hem de kaliteli görseller üreterek günümüzün görsel dünyasının estetik çıtasını yükseltiyorlar.

fam°ın yakın zamanda proje ürettiği isimler müzik, tasarım, teknoloji, tekstil, spor ve basın yayın sektörlerinden. Ancak Selen ile Ege’nin favori projesi Sertab Erener’in konseri için temsil ettikleri sanatçılardan Mina Yancı’nın ürettiği lirik video. Çocukluklarından beri dinledikleri bir müzisyen ile sahneyi paylaşan bir eserin üretimine dahil olmak onlar için unutulmaz bir anı olmuş.

Açılışa yoğun ilgi

fam°ın illüstrasyon sanatını desteklemek amacıyla kurulmuş bir de dijital galerisi var: famstore°. Açılışını 10 Haziran’da İstanbul, Yapı Kredi Bomontiada 4.kat’ta tek günlük bir sergi ile gerçekleştiren famstore°da 28 tane sanatçının çeşitli eserleri yer aldı. Cansu Bayrambey, Çağlar Bıyıkoğlu, Dünya Atay, Eda Çağıl Çağlarırmak, Ece Ağırtmış, Ege Acar, Elif Demir, Eylül Deniz Ergun, Gökçe Yiğit, Günseli Sepici, Hande Koçhan, Kübra Su Yıldırım, Macide Damla Akyürek, Maya Kurdoğlu, Melih Çebi, Meltem Şahin, Mina Yancı, Nezih Yaman, Nurbanu Asena, Oğulcan Ekiz, Ozan Aktuna, Ozan Atalay, Selin Tahtakılıç, Selva Kaya, Sim Onay, Tutku Sevinç, Uğur Altun, Yaren Yavuz. Bu sanatçıların birer eserinin sergilendiği ve satışa sunulduğu açılış sergisinde sanatçılar sergi süresince bir de sürrealistlerin exquisite corpse isimli oyunundan etkilenerek birbirlerinin çizimlerini tamamladıkları canlı bir performans sergilemişler. Şu anda o kolektif eser doğru yerini bulmak için Selen ile Ege’nin evinde bekliyor.

Açılışı yaklaşık dört yüz kişinin katılımıyla gerçekleşen ve yoğun ilgi gören sergi şimdi de dijital platformda devam ediyor. Sergide eseri olan sanatçıların eserlerini siz de  www.famstore.co adresinden inceleyebilirsiniz.

famstore° nedir, nasıl çalışır?

Aynı eserin farklı boyutlarından alabileceğiniz bu platform seçtiğiniz eseri, özel bir kağıda yüksek kalite çıktı alarak size bir tüp içerisinde gönderiyor. Selen ile Ege her gönderiye ufak sürprizler koymak ve notlar yazmaktan hoşlandıklarını belirtiyorlar. Sadece 200 adet satılacak olan eserlerin hepsi gönderilmeden önce numaralandırılıp sanatçının tasarladığı damga ile imzalandığı için, her eserin sahibi ile buluşma anını çok önemsiyorlar.

famstore° hem illüstratörleri, hem de illüstrasyon sanatını Türkiye’ye tanıtmayı amaçlayarak kurulmuş bir galeri. Farklı ebat seçenekleri ile geniş fiyat aralığı da sunmayı amaçlayan famstore°dan beğendiğiniz sanatçının eserine kolayca ulaşıp evinizin en sevdiğiniz köşesine asabilirsiniz.

Ayrıca instagram hesaplarını her pazar günü temsil ettikleri bir sanatçıya devrediyorlar. Gün boyunca sanatçılar instagram hikayeleri paylaşarak kendilerini tanıtıyor, üretim alanlarını, tekniklerini gösteriyorlar. Günübirlik adını verdikleri bu seriyi  @famillustrations hesabından takip edebilirsiniz.

Önümüzdeki sezon fam°ın programında da iki sergi, davetli etkinlikler ve workshop serileri var. Ege ve Selen dijital galeri ve ajansın yanında fiziksel buluşmaların çok önemli olduğunu düşünüyorlar. Bir yandan onların da en keyif aldığı anlar, yaratıcı insanların buluştuğu, sohbetin akıp gittiği, etraflarının ilgi çekici sanatsal üretimlerle donatıldığı anlar aslında. Bu nedenle mümkün olduğunca bu birliktelik anlarını çoğaltmayı hedefliyorlar.

fam° ajans ile finansal gelir yaratıp, famstore° galerisi ve düzenlediği sergiler ile sanatsal üretimi yaygınlaştırıp, genç illüstratör ve animasyon sanatçılarını tanıtıyorlar. Selen ile Ege’nin en büyük hayali bu alanda eğitim alıp hayatını sürdürmek isteyen sonraki jenerasyonlar için koşulları kolaylaştırmak. 

Bir sonraki sergi neden İzmir’de olmasın diyorlar.

Var mı gönüllü olan?

www.famstore.co  @famillustrations