Özel Röportaj: Rena Pagoudi-Damigou

HER MEVSIM SAKIZ

Yaz aylarında nüfusu en az iki katına ulaşan en yakın komşumuz Sakız Adası’na ilişkin sorularımızın yanıtlarını bir bilenden öğrenmek istedik. Adanın Turizm Dairesi Yöneticisi Rena Pagoudi-Damigou’nun konuğu olduk.

Bu röportajdaki Yunanca-Türkçe çevirilerinden ve tüm katkılarından dolayı Yoanna Hacısamuyiloğlu-Taşkıran’a sonsuz teşekkürlerimizle…

Öncelikle misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz.

Beni derginizde misafir ettiğiniz için ben teşekkür ediyorum.

Sizi tanıyabilir miyiz? Rena Pagoudi kimdir?

Chios (SakızAdası) Turizm Dairesi yöneticisi olarak görev yapmaktayım. Yirmi yılı aşkın bir süredir, iki ülke arasındaki dostluğa derinden inanarak, kültürel ve turistik birliktelikler üzerinde çalışmaktayım.

Sakızı bilen herkes tarafından tanınan, sevilen bir kişisiniz. Bu konuda ne hisssediyonuz?

Türkiye’den, İzmir’den, Çeşme’den arkadaşlarımı seviyorum; onlar benim komşu ülkede yaşayan kardeşlerim… Halklarımızın paylaşıp çoğaltacağı kültürel ve turistik beraberliklere içten inanıyorum.

Sizin için Çeşme İzmir ve Ege bölgesi ne anlam ifade ediyor?

Biliyorsunuz, Chios (Sakız)-Çeşme-İzmir arası 8.5 deniz mili. Ve aşılması 35 dakika süren bir mesafe. Şahsen benim sevip sıkça gerçekleştirdiğim bir yolculuk. Bir hayli Chioslunun da seyahat destinasyonu olarak tercihleri…

Bize Sakız Adası’ndaki yaşamı biraz anlatabilir misiniz? Gündelik yaşamda Sakız nasıl bir yer?

Chios (Sakız), Yunanistan’ın Kuzey-Doğu Ege’de bulunan ve büyüklük açısından 5. Adasıdır. Adanın şehir merkezi büyük limanında bulunur. Eşsiz güzellikler sergileyen 62 köy barındırır. Atina ve Tessaloniki (Selânik) ile havayolu bağlantısı bulunan Chios’tan, Mitilini (Midilli), Samos (Sisam) ve Pire Limanlarına, yaz mevsiminde ise daha fazla limana deniz yoluyla ulaşılabilir. Tabiatın güzelliği yaşanan güzel anlarla bir olunca, adada her mevsimde iyi vakit geçirmek mümkündür.

Sizce Sakız Adası’nda görülmesi gereken yerler  ve tadılması gereken lezzetler neler?

Adanın bütün güzel noktalarında seveceğiniz tatlar bulacaksınız. Ünlü sakız ürününü, geleneksel tatlıları, uzoları ve sakız ürünlü likörleri denemeyi unutmayın. Volisos’un Kalesinden manzarayı, Avgonima’dan ve Sidirunda’dan güneş batışını seyretmenizi tavsiye ederim. Kahvenizi şehir merkezindeki Kale içinde, Pirgi ve Mesta meydanlarında içebilirsiniz… Lagada’da, Mesta Limanında, Liti’de, Emborio’da deniz mezelerinin tadına doyum olmaz… Emborio’dan bahsetmişken, dünyaca ünlü volkanik kara renkli taşların oluşturduğu Mavra Volia sahilini ziyaret etmenizi öneririm.

Adanın şehir merkezi, Pirgi ve Mesta köyleri popüler bölgeleri. Peki sizce adada bu bölgeler dışında nereler görülmeli?

Misafirlerimiz her ziyaretlerinde adamızın güzelliklerinden yenilerini keşfedeceklerdir. Pirgi ve Mesta en çok bilinen köylerdir. Yakınlarda açılan ve Emborio yolu üzerinde, Pirgi Köyü’nün Rahi noktasında bulunan Sakız Ürünü Müzesini ziyaret etmelerini öneririm.  Ayrıca ziyaretçilerin henüz yeterince keşfetmemiş olduklarını tespit ettiğimiz adanın Batı ve Kuzey bölgelerinin eşsiz kıyılarının, mavi Ege sularının oluşturduğu manzaraların ve güneş batışlarının izlerini sürsünler. Ortaçağdan zamanımıza miras, Avgonima ve Anavatos Köyleri ile Olimpos ve Agio Gala Mağarası, Kardamila, Pitios ve Lagada’dan bahsetmemek de mümkün olamaz elbet…

İzmir’e geldiğinizde yapmaktan mutlu olduğunuz şeyler neler?

İzmir’i seviyorum… Misafirperver ve gülümseyen arkadaşlarımla buluşuyor, Kemeraltı Çarşısı’nda, Alsancak’ta geziyor, kahve içiyor, pazar sabahı keyfi yapıyorum…

Adada üretilen damla sakızı rezervi dünya da ki ihtiyacın % kaçını karşılıyor ?

Chios Adası ürünü olan sakız (Protecteddesignation of origin-PDO) dünya ihtiyacının %100’ünü karşılamaktadır. Sakız ürünüyle ilgili fazla bilgiye ulaşmak için Chios Sakız Ürünü Yetiştiricileri Birliği Başkanına başvurulabilir.

Sakız’da zaman zaman panayır ya da karnavallar yapılıyor. Bu özel günlerin tarihleri önceden belli mi? Belliyse önemli günlerin isimleri ve tarihleri nedir özellikleriyle birlikte okuyucularımıza kısaca bilgi verir misiniz?

Adada gerçekleştirilen etkinliklerin tarihlerinin kimisi Türkiye’de bayramların olduğu gibi değişkendir. Panayırların çoğu köylerde ve yaz mevsiminde düzenlenir. Bu panayırlar keyifli ve danslı gelişir, ziyaretçilerimizin katılmaları çok hoş olur. En bilinen panayırlar 15 Ağustos tarihi civarında, Pirgi, Kalimasia, Viki’de yapılanlardır. MegaPlus okuyucuları konuyla ilgili olarak https://www.chios.gr/en/plan-your-trip/calendar sayfasına danışabilirler.

Neşe ve keyif kaynağı Karnaval’a gelince; başlangıç tarihi bu yıl 8 Mart Cuma olacak ve 10 Mart Pazar günü Timiana’da saat 11.00’de başlayacak kutlamalarla tamamlanacak. Aynı zamanda, Ortaçağ Köylerinde, 11 Mart tarihinde de Karnaval kutlamaları yapılacak. 

Paskalya kutlaması olan Roket Savaşları, bu yıl Paskalya Bayramı tarihi olan 26-28 Nisan arasında, 27 Nisan Cumartesi gecesi Vrontado’da yaşanacak. www.chios.gr adresinden de bilgilenebilirsiniz.

Yunanistan Hükümeti Türkiye’den yapılan ada turizimi hakkında esneklik sağlamayı  düşünüyor mu?  Malum, her yılın Nisan ayında başlayıp Ekimde sona eren kapıdan vize uygulaması var. Bu sene de aynı uygulama geçerli olacak mı ?

Bu yıl da Chios ve diğer Ege Adaları’na girişte “kapıda vize” uygulamasının geçerli olması hepimizin arzusu elbet ki… Adamız yönetim mercilerinin bu yönde gerekli gayretleri göstereceğinden eminim. İnşallah Avrupa Birliği mercileri de 2019 yılı için bu izni yine vereceklerdir.

İzmir halkının Sakız’ı bu kadar sık ziyaret etmesinin sebebi sizce neden?

İzmir halkının adamıza ziyaretleri kendilerinin tatil tarihlerine ve mevsime uygun olarak,  her zaman olduğu gibi sevgiyle, yeni bölgeleri keşfetme merakı ile devam etmekte.

Sakız Adası halkı Kemeraltı çarşısına belli periyodlarla ziyarette bulunup alışveriş yapıyorlar. Ve aynı gün geri dönüyor ya da kısa süreli konaklamalar yapıyorlar. Ada halkı İzmirliler ve İzmir esnafı hakkında ne düşünüyor?

Yunanistan-Türkiye ilişkileri karşılıklı… İzmirliler ve Chioslular birbirlerini karşılıklı olarak, bir yandan tatillerini geçirmek, diğer yandan ise alış-verişlerini yapmak için ziyaret ederler. Hem kendi tecrübemden, hem de çevremden aldığım duyumlardan, halkın, satıcıların, esnafın son derece kibar ve misafirperver olduklarını biliyorum.

Sakız’ın en sesiz ve en huzurlu mevsimi sizce ne zaman?

Chios, tüm mevsimlerde güzel ve yeni tecrübelere fırsat tanıyan bir yerdir. Şahsen, tabiatın çiçek açtığı bir dönem olan ilkbaharı tercih ediyorum. Şehir merkezinden sadece 6 km mesafede bulunan Kambos’ta çiçekler ve turunçgiller çiçek açınca, görüntü ve etrafa yayılan koku olağanüstü… İşte bu dönemde adamızda yürüyüş yapmak, küçük sokaklarda yürümek başlı başına bir keşif oluyor..

Sakız’da deniz ürünleri en ön planda. Sizce ürünlerin pişirme tekniklerindeki farklılıklar mı tatları bu kadar lezzetli kılıyor?

Doğrudur, deniz mahsulleri ayrıcalıklı… Bu tatlara hem şehir merkezinde hem de Lagada, Katarraktis, Mesta Limanı, Liti, Emborio, Komi gibi noktalarda ulaşabilirsiniz. Her yerde olduğu gibi, buralarda da “özel” sayılan bir pişirme usulü bulunmaktadır.

Türk ve Yunan halkı ikili ilişkileri için ne düşünüyorsunuz?

İki halkımızın dostluğuna derinden inanıyor, bu yolda gayretlerimi elden bırakmıyorum.

İzmir’e ara sıra etkinlikleriniz oluyor. Gerek belediye, gerekse kendi imkanlarınızla bu etkinlikleri önceden öğrenip takip edebileceğimiz bir web sitesi var mı?

Adamızda Turizm ve Kültür alanıyla ilişkili gerekli bilgilere ulaşmak için www.chios.gr sayfasına ve takvime başvurabilirsiniz.

Adanızda Türkçe dersi almak isteyen esnaf ve halkı mevcut. Dersler yerel belediyeniz tarafından veriliyor. Buna ek olarak İzmir’de konsoloslukla işbirliği yapıp Yunanca ders verilmesi hususunda ne düşünüyorsunuz?

Adamızda birçok özel dershanede yabancı dil eğitimi kapsamında Türk Dili eğitimi de verilmektedir. Halkımızdan Türkçeye ilgisi olanlar bu derslere katılmaktadırlar. İzmir’de benzeri bir gelişme var mıdır bilmiyorum, ama çok güzel bir fikir diye düşünüyorum.