Röportaj: Erkan SEVİNÇ | drerkansevinc@gmail.com
Yemek aileyi, insanları birleştirir. İçinde lezzet vardır, buluşma vardır, paylaşma vardır, sevgi vardır. Herkes bir aradadır. Kadriye Uysal gelirini KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Hastanesi Kurma ve Geliştirme Vakfı)a bıraktığı ve “Cass Tereyağ” adını verdiği kitabıyla gündemde. Uysal 36 yıllık birikimini öncelikle kızı, oğlu, arkadaşlarının çocukları ve tüm gençlere aktarmak amaçlı kaleme almış. “Cass Tereyağ” farklı damat tatları ve yemek kültürlerine hitap eden özgün bir kitap olarak dikkat çekiyor. Annelerin, anneannelerin en büyük lezzet sırrıdır tereyağı. İçine girdiği pilavı güzelleştirir, böreğin lezzetine lezzet katar, keklerin misler gibi kokmasını sağlar. 11-12-13 Mayıs’ta Tasting Alaçatı kapsamında Eflatun’da olacak olan Uysal’la sonunda kitaplaşan yemek yolculuğunu konuştuk.
Öyküyü alayım öncelikle…
Yıllardır en büyük hayalimdi. Yemek masalarında eşim, dostum ve arkadaşlarımla çok anı biriktirdim. Paylaştığım yemeklerimi bir kitapta toplamak istedim. Anneannemden anneme, annemden bana geçen tariflerin yer aldığı bu kitabımla çok insanın hayatına dokunduğum için mutluyum. Yayınevine vermeden lansmanlarla kendim sattım “CassTereyağ”ını”.
Çok da ilginç bir isim bulmuşsunuz.
Arkadaşlarım hep söylerler, tarife uygun yapıyoruz ama aynı lezzette olmuyor diye. Üzerine tereyağı gezdirmediğiniz için derim. Stüdyodan kitaptaki görselleri çekmeye geldiler. Üzerimde vakti zamanında İtalya’da gezerken yaptırdığım “Kadriye Uysal” yazılı önlük. Hemen “önlüğü kitabın kapağı yapalım” diye karar verdik. Resimler için yemekleri tek tek yaptım yeniden. Fotoğraflayan çocuk 80 kiloydu, şimdi oldu 130 kilo.
Ama sizin aile hep fit…
Sebze ağırlıklı besleniyoruz. Hiç yemek seçmeyiz. Ayrıca hayatımın her döneminde sporu ihmal etmedim.Şimdilerde 3 gün kardio, 2 gün reformer pilates yapıyorum.
Çocuklar yemek konusunda izinizde mi?
Oğlan çok meraklı. Kitaptakilerin bire bir aynısını yapar.Kızım anneye güvendiği için şimdilik yapmıyor. Bana da annem yemek yaptırmazdı. Kek, pasta dışında. 19 yaşımda evlendim; Fatih çocukluk aşkım. Kendi evimize geçtiğimizde hiç unutmam, eşime jest yapayım dedim; enginar yapmaya kalktım. Olmadı. Hemen annemlere ağlıyorum; “Anne senin gibi yapamadım, enginarları kararttım” diye. Annem beni teskin etti, hemen bize enginar yaptı. Şu anda annemden daha iyi enginar yapıyorum. Bir de bende gram kavramı yoktur. Bardakla ölçerek, kaşıkla ya da kahve fincanıyla ölçerek yaparım yemeklerimi.
Yemek kitabı yazarı ne yemeyi seviyor?
Kitaptaki yemeklerimden ciğer sarmayı severim. Evimizde kuzu eti kullanılıyor. Tavuk yemeyiz. Dışarıda ise genelde bonfile ve kırmızı şarap. Bu arada her öğün balık yiyebilirim.
Yemek yapmak bir sanat…
Kesinlikle. Ailecek zaten sanata düşkünüz. Kızım seramikle uğraşıyor. Ben çini boyama yapıyorum. Tabii bu kadar tabağı çanağı koyacak evimde yer bulamayacağım için yaptıklarımı da bir sosyal sorumluk projesi olarak ortaya çıkaracağım. Eşim için çok özel bir tabak yapıyorum. Sürpriz.
Yeni bir kitap var mı?
İlk kez sizin aracılığınızla müjdelemek istiyorum. Yemek yapmak benim için en büyük terapi. Dostlar, arkadaşlar en büyük zenginlik. Bu kez onların sandıklarında biriktirdiklerini gün ışığına çıkaracağım. Ve yeni kitabımın gelirini de eğitimle ilgili bir kuruluşa bağışlayacağım.
Bir yemek tarifiyle bitirelim isterseniz.
Anneannemin favori yemeklerinden Tas Kapama’yı anlatayım size;
Tas Kapama
Malzemeler:
- 9 parça böbrek yatağı (koyun eti)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası.
- 2 avuç arpacık soğanı
- 2 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 su bardağı baldo pirinç
- Karabiber, tuz
Yapılışı:
- Et büyük bir kaba konulur, zeytinyağı, tuz, karabiber, salça ile övülür. Daha sonra soğanlar da ilave edilip hep birlikte güzelce karıştırılır. Çelik ya da bakır bir kaba hazırlanan tüm malzemeler doldurulur. Daha büyük çaptaki bir tencereye ters çevrilir, kaynar su dökülüp yaklaşık iki saat kadar kısık ateşte pişirilir. Etlerin kapalı olduğu kap kaldırılmadan dikkatlice bir kaba suyu süzülür.
- Bir bakır veya teflon tencerede tereyağı pembeleştirilir. 1,5 bardak su, 1,5 bardak et suyu ilave edilir, kaynayınca yıkadığımız pirinç atılıp suyu çektirilir. Etlerin etrafına pişirdiğimiz pilav dökülür, demlendikten sonra tencerenin çapından daha büyük çaptaki servis tabağına ters çevrilir ve servis yapılır.