İLHAN DURUSEL’den DİL TUTULMASI “düz yazı şiirler”

Hayal ile gerçeğin, kurgu ile geçmişin, öykü ile şiirin, cümle ile dizenin aritmetiğini çözmüş harika bir edebiyat insanı İlhan Durusel (Çıtak). 1965 doğumlu Ayvalık doğumlu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra1988-1994 yılları arasında edebiyat öğretmenliği yaptı. 1994’ten beri eşi Francesca ve oğulları Deniz’le birlikte Pennsylvania’da yaşıyor. Lehigh Üniversitesi Kütüphanesi’nde arşiv ve nadir kitaplar bölümünde çalışıyor.

Öykücülüğün önemli isimlerinden biri olan İlhan Durusel’in düzyazıya ilişkin düşüncelerini Defterdar kitabından alıntıyla aktarıyoruz: “Şiir bir icattır. Düzyazı, roman-hikâye ise inşaat.”

Durusel’in kitapları: Blöf Kitap, (Tansu M. Gülaydın’la) Altıkırkbeş, 1994; Alınyazım Kılavuzu, YKY, 1998; Karakalem Requiem, YKY, 2003; Süslü Nesir, YKY, 2007; Gül Öksüren Melek, YKY, 2012.

“Bizi düzyazı düze çıkaracak”

Öykü ve anlatılarıyla tanınan İlhan Durusel bu kez düzyazı şiirleriyle okuruna sesleniyor. Asuman Susam, sunuş yazısında 55 şiirden oluşan kitap için şu belirlemeyi yapıyor: “Çağının en kendine özgü kalemlerinden olan Durusel’in edebiyatının kilit noktası şiirdir. Her yazdığıyla arayışı, duyuşu, imge ve dil arasındaki gidiş gelişleriyle şiirden el almış bir melez gezgindir, o. Dil Tutulması arayışlarını şeyler dünyası, dil, hakikat, özne ve özneler arası ilişkiler üzerine kurmuş bir medeniyet okuması çabası.”

Dil Tutulması 16x16cm boyutlarıyla tam bir başucu kitabı. Durusel’in sözcük kelime üstatlığının sayfalara pırıl pırıl yansıdığı bu yeni kitap Yapı Kredi Yayınları baskısı.

Keyifle okuyunuz.