“Dünyanın hiçbir yerinde, içinde 850 şiir, 78 şair barındıran başka bir otel yoktur…”
Röportaj: Aysu Kumral
Kapıdan gireni dörtlüklerle karşılayan, ölümsüz dizelerle sımsıkı sarmalayan, sıcacık bir butik otel Şiir. Şiir Butik Otel, aynı zamanda turizm ve otelcilikte çok değerli olan “konseptli otel” kavramının da en belirgin örneği. Edebiyat öğretmeni Esat Bozbıyık’ın “Öyle bir otel yapalım ki çok farklı olsun. Tuğlası, harcı şiirden olsun, ruhu olan bir otel olsun” sözleri ile 2011 Ağustos’unda hayata geçen Şiir Butik Otel kendisini şöyle ifade ediyor:
Biz; Sadece bir otel değiliz, biz şiiriz, şiir eviyiz…
Biz, Nazım Hikmetiz, Mehmet Akifiz, Orhan Veliyiz, Can Yüceliz,
Biz, Necip Fazılız, Ahmet Arifiz, Yunus Emreyiz, Aşık Veyseliz, Biz, Gülten Akınız, Atilla İlhanız, Ataol Berhamoğluyuz, Özkan Mertiz…
Biz sadece bir otel değil, şiiriz..
Bizde her yer şiir, her yerimiz şiir; odalarımızda, yatağımızda, lobimizde, restoranımızda… Kahvemizde, çayımızda şiir var…
Duvarlarımız, camlarımız, kapımız, penceremiz…
Girişimiz, çıkışımız şiiriz…
Evet, biz sadece otel değiliz…
Dünyanın hiçbir yerinde, içinde 850 şiir, 78 şair barındıran başka bir otel yoktur…
İşte o nedenle biz sadece bir otel değil, aynı zamanda bir şiir müzesiyiz…
Biz şiir gibiyiz… Sizi ve dostlarınızı bekleriz… Gelip ‘bir şiirimizi’ okumanızı isteriz…
Şiir Butik Otel’i, deneyimli otelci, Genel Müdür YUSUF KAYA’dan dinledik.
Sizi tanıyarak başlayalım Yusuf Bey…
Yaklaşık 22 yıldır bu sektörde bulunuyorum. Samsun Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi mezunuyum. Ardından Selçuk Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü bitirdim. 2017 yılında Şiir Otel ile yollarımız kesişti.
Farklı konseptiyle Denizli’deki çok özel otel Şiir’in hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
İlk başta ben de sıradan butik bir şehir oteli gibi düşünüyordum fakat içerisine girdiğinizde Şiir Otel’in öyle bir otel olmadığını çok kısa sürede anlıyorsunuz. Şiir Otel, Denizli’de Mehmet ve Esat Bozbıyık kardeşlerin 2011 yılının Ağustos ayında otel yapmaya karar vermesiyle ortaya çıkıyor. Ardından Emekli edebiyat öğretmeni olan Esat Bey, otelin bir anlam ifade etmesini, bir ruh taşımasını istediği için ve kendisi de şiire sevdalı biri olduğu için otelin adını Şiir Otel olarak belirliyorlar. Konseptimiz bu şekilde ortaya çıkıyor.
Şiir Otel 52 tane odası ve her odanın ayrı bir şairi olan, içinde mini bir şairler müzesi barındıran, ünlü şairlerimizin, Mehmet Akif’in, Nazım Hikmet’in, Can Yücel’in büstlerini barındıran bir otel haline geliyor. Her odamızın bir şaire adanmış olması da otelin özelliklerinden biri, her odanın kapısında bir şairin adı, biyografisi, karikatürleriyle bir dörtlükleri yer alıyor. İçeriye girdiğinizde aynada bir şiir dörtlüğü, banyoda bir şiir dörtlüğü, banyo kapısının arkasında bir şiir dörtlüğü, misafirlerimizin rahat uyuyabilmesi için hazırlanan lavantalarda bir şiir dörtlüğü yer alıyor. Otel sabunlarında, bukletlerinde, şampuanlarda bile şiirler yazıyor. Yatak üzerine her hafta farklı bir şairimize ait olan şiirler bırakılıyor. Salonumuzda şiir tablolarımız, şiir ağaçlarımız, kısacası aklınıza gelebilecek her türlü noktada şiirlerle dolu bir oteliz.
Bugüne kadar kimler geldi geçti Şiir’den?
Bu güne kadar Sunay Akın, Soner Yalçın, Ataol Behramoğlu, Cezmi Ersöz, Ahmet Telli, Tuğrul Keskin, Hakan Keysan, Rıfkı Yavaş, Devrim Eser Çindemir, Nefise Tuşaye Karataş, Fahrettin Koyuncu, Can Sinanoğlu, gibi isimler geldi geçti. 2012 yılında yapılmış olan Uluslararası Şiir Günleri etkinliğinde yurtdışından birçok ünlü şair de geldi. Bulgar Anton Baevi, Danimarkalı Neels Hav, İspanyol Raguel Lanseros, Hindistanlı Rati Saxena söz konusu etkinlik döneminde konuğumuz oldular.
Sizce insanlar neden Şiir Otel’i seviyor?
Farklı bir otel konsepti olması insanların sevmesine sebep oluyor. Bizim araştırmalarımıza göre Türkiye’de eşi benzeri olmayan, farklı konsepte sahip bir oteliz. Aynı zamanda ekip olarak misafirlerimizin kendilerini evlerindeymiş gibi rahat ve güvende hissetmelerini sağlamak için gece gündüz güler yüzlü hizmet anlayışımız da önemli bir etken. Şiir Butik Otel’in kapısından içeri girdiğinizde asla yapmacık bir gülümsemeyle karşılaşmazsınız. Çünkü tüm ekip arkadaşlarımız otelimize gelen misafirlerimizi müşteri portföyü olarak değil, evine gelen misafir gibi karşılıyorlar.
Otel olarak müşterilerinize sunduğunuz neler var?
Otelimiz oda kahvaltı olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda misafirlerimiz akşam yemeğini alakart olarak alabiliyorlar. Otelimizde hamam, sauna ve spa bölümlerimiz bulunuyor. Hamam ve sauna ücretsiz kullanılabiliyor, spa ise ücretli. Konuklarımız fitness salonumuzdan ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar. Şiir ağaçlarımıza misafirlerimiz kendi yazdıkları şiirleri asıp başka insanlara ulaşmasını sağlayabiliyorlar. Misafirlerimiz Şiir kütüphanemizden istedikleri kitabı alıp kayıt yaptırıp okuma imkanına da sahip olabiliyorlar. Düğün, nişan, kına, toplantı organizasyonları, gala yemekleri gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz.
Genel müdür olarak butik bir otelde yönetici olmanın keyifli halleri nedir?
Butik yönetici olmanın keyif veren yanlarından biri ekip arkadaşlarınızla aile gibi olabilmeniz. Gelen misafirlerimizle evimizin konukları gibi yaklaşıp yakın ilişkiler kurabiliyoruz. Küçük ve şirin bir otel olması, gelen her misafirimizi tanıyor olmamız bizim için çok büyük bir avantaj.
Zaman zaman çalışma arkadaşlarımızla şiir yarışmaları düzenliyoruz, şiir fanuslarımızdan şiir çekiyoruz, sana hangi şair çıktı, bana Can Yücel geldi derken ufak keyifli dakikalar geçirebiliyoruz. Bence çok keyifli bir yöneticilik hayatı yaşıyorum 3 yıldır. Burada olmaktan çok mutluyum.
Ya dezavantajları?
Genel olarak butik otelde yönetici olmanın dezavantajları, imkanların kısıtlı olması ile ilgili. Büyük toplantı salonlarınız olmadığından ve oda sayınız yetmediği için çok büyük kitlelere ulaşamıyorsunuz. Toplantı salonlarınızın küçük oluşu sizin bilinirliğinizi biraz kısıtlıyor. Kariyer anlamında da butik otel olarak düşünüldüğü için ilerleyen süreçlerde sıkıntılar olabilir ama ben Şiir Butik Otel’de çalışmaktan gerçekten çok büyük keyif alıyorum.
Siz yerli bir turist olsaydınız neden Şiir’de kalırdınız?
Çünkü şiir insanı kendine çeken bir noktada. Şiiri, edebiyatı sevmiyor olsanız bile burada kaldığınızda gerçekten edebiyata ve şiire bir anda sevgi besleyebiliyorsunuz. Bu tarifi zor bir duygu. Temiz, güvenli, samimi ve güler yüzlü ekip, kendini evinde hissettiren sıcak bir ortam gibi sebeplerle ben Şiir’de kalmayı tercih ederdim.
Bireysel konaklamalar dışında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Bireysel konaklamalar dışında firmaların düzenlediği toplantılara, gala yemekleri, nişan, düğün, kına, gelin hamamı gibi organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Dışarıya catering hizmeti veriyoruz. Bu anlamda da gayet başarılı ve deneyimli bir ekibe sahibiz.
Şiir’e ait farklılıklardan biraz daha örnek istesek?
Biz sadece bir otel değiliz, biz burada bir aile oluşturduk, bu ailenin içerisinde misafirlerimize ev sahipliği yapıyoruz. Diğer oteller yılbaşında çam ağaçlarıyla otellerini süslerken biz her yılbaşında şiir ağaçlarıyla süslemeler yapıyoruz. En son 2019’a girdiğimiz yıl 1919 adet kitaptan bir şiir ağacı yaptık. Bu şiir ağacımız ulusal basında ve ulusal kanallarda da yer aldı. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de çok önem veriyoruz. Bunlardan bir tanesi restoranımızda bulunan masalarda sokak hayvanlarını besleyeceğimiz yemeklerden kalanları topladığımız bir kampanya. Plastik şişe kullanımını azaltmak için su servisini sebilden sürahi ile yapıyoruz, asla küçük pet şişeler kullanmıyoruz, misafirlerimizden de bu konuda anlayış bekliyoruz.
Denizli’den yolunuz geçerken demiyoruz, Denizli’de en az bir gece konaklayacak şekilde plan yapıp Şiir Butik Otel’i yaşamalısınız.